Alliansens budget uppfyller inte studenternas önskelista

I skrivande stund, två veckor efter att Alliansens budget röstades igenom i riksdagen, behandlar utbildningsutskottet den del av budgeten som handlar om högre utbildning . SFS gläds åt att studenternas bostadsbrist synliggörs, men beklagar att regeringens satsningar på utbildningskvalitet har försvunnit.

Bostadsbristen synliggörs – men det ekonomiska ansvaret saknas
Till skillnad från regeringen, som knappt nämnde studentbostäder i sin budget, föreslår Alliansen flera åtgärder för att öka byggandet. Bland annat vill man att en särskild förhandlare ska se till att fler studentbostäder byggs på statlig mark och att fastighetsbolaget Akademiska hus ska kunna bygga och äga studentbostäder. Totalt hoppas Alliansen att satsningarna ska leda till 20 000 nya studentbostäder år 2020.      

Tyvärr är flera av åtgärderna enbart riktade till storstäder. Det verkar som att de borgerliga partierna inte har förstått att bristen på studentbostäder berör hela landet.

Det är också illavarslande att Alliansen är beredd att lätta på tillgänglighets- och bullerkrav. SFS bestämda uppfattning är att bostadskrisen inte kan lösas genom att studenter får stå ut med mer buller. Det är dags att politiker förstår att studenter har olika behov och att inte kan förväntas bo sämre än andra människor.

Det stora ekonomiska åtagande som skulle behövas för att se till att fler bostäder för studenter byggs saknas i både Alliansens och regeringens budgetar.    

1000 utbildningsplatser färre än regeringen
Alliansen vill också utöka antalet utbildningsplatser till 10 000 nya studenter fram till 2018. Det kommer att innebära cirka 4000 platser under 2015. Det kan jämföras med att regeringen i sin budget föreslog att högskolan skulle byggas ut med cirka 5000 platser 2015 och drygt 14 000 platser till och med 2018. De nya platserna finns inom lärar-, barnmorske- och specialistsjuksköterskeutbildningen.

När det gäller fördelningen av platserna är det tydligt att det framförallt är de äldre universiteten som kommer att få fler nya studenter. Satt i relation till lärosätenas storlek är det däremot de nyare lärosätena, både regionala och stadsanknutna högskolor samt yngre universitet, som växer mest. Fördelningen påverkas också av var de utbildningar som ska byggas ut finns.

Den trend som tidigare har funnits, där mindre och regionala högskolor, ofta har missgynnats är med andra ord inte att hitta i Alliansens budget i år. SFS anser att de regionala högskolorna spelar en viktig roll för att tillgången till utbildning i hela landet.

Studieavgifter för utbildningssamarbeten
Under dagens debatt tog utbildningsutskottet också ställning för den ändring i högskolelagen som innebär att avgifter får tas ut för utbildningar som bedrivs i samarbete med utländska lärosäten. Istället för att avskaffa de avgifter som redan finns för utomeuropeiska studenter, vilket en majoritet av riksdagen sagt sig vilja, väljer politikerna att gå i motsatt riktning – mot fler avgifter. Samtidigt kommer också de stipendier som tidigare har betalats av biståndsbudgeten att minskas kraftigt. SFS står, tillsammans med en rad andra studentkårer, bakom uppropet Nej till studieavgifter och ser med oro på denna utveckling. Vi ifrågasätter att så väl regeringen som Alliansen säger sig vilja se en ökad internationalisering av högre utbildning samtidigt som man vill ta betalt för både internationella studenter och internationella samarbeten.  

Studenter får ta allt större ekonomiskt ansvar
Det är bra att Alliansen, precis som regeringen, inser att studenternas ekonomiska situation är ohållbar. I budgeten föreslås att studielånet höjs med 1000 kronor per månad. Redan i vårbudgeten aviserade Alliansen också att man vill höja vissa administrativa kostnader som är kopplade till studiemedel, det handlar till exempel om CSN:s expeditionsavgifter. Trots att dessa kostnader är små är det viktigt att se att de tillsammans med höjningen av studielånet är en del av en större förändring där allt mer ekonomiskt ansvar läggs på studenternas axlar. Det är en mycket negativ utveckling. SFS anser att bidragsdelen av studiemedlet borde höjas och att Sverige bör sträva efter att hitta en balans mellan lån och bidrag.

Satsningar på kvalitet uteblir
En annan följd av att Alliansens budget röstades igenom är att de 125 miljoner som regeringen ville satsa på kvalitet inom humaniora och samhällsvetenskap samt lärar- och förskollärarutbildningar nu inte kommer att bli av. Även om denna satsning var mer av ett tröstpris för Sveriges lärosäten vars resurser har urholkats med 7 miljarder, var det fortfarande ett steg i rätt riktning. Totalt satsar Alliansen 142 miljoner mindre än regeringen på högre utbildning.

Sammanfattningsvis konstaterar SFS att Alliansens budget inte kommer att innebära särskilt stora skillnader för studenterna. Det är svårt att säga att den ena budgeten var bättre än den andra när såväl Alliansen som regeringen misslyckas med att ta ekonomiskt ansvar för studenternas situation.