English information

Användarinloggning

Blogginlägg av Rebecka Stenkvist

01 juli 2015
För ett år sedan, mitt under Almedalsveckan, tillträdde jag som ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS). Idag, ett år senare, lämnar jag över till min efterträdare Caroline Sundberg. Det är ett händelserikt och fantastiskt år som jag lägger bakom mig. Det är svårt att sätta ord på allt som jag har upplevt. Jag har varit på möten med... Läs mer »
19 maj 2015
När SFS för en månad sedan släppte rapporten Agenda pedagogik väcktes en slumrande debatt om pedagogik i högskolan till liv. Mest uppmärksamhet fick vårt krav om att all undervisande personal ska ha en pedagogisk utbildning. Nu vill vi bemöta kritiken och berätta mer om rapportens utgångspunkt. Därför pratar vi om obehöriga lärareAldrig hade vi... Läs mer »
15 april 2015
Vårbudgeten är regeringens första möjlighet att verkställa sin egen politik. Sveriges förenade studentkårer (SFS) välkomnar satsningar på byggandet av fler bostäder och återinförandet av åldersavskrivningen av studieskulder. Men tyvärr är satsningarna på kvalitet i högskolan undermåliga i förhållande till de stora behoven. Studenter slipper bli... Läs mer »
17 mars 2015
Efter ett halvårs tystnad kommer äntligen ett utspel från bostadsminister Mehmet Kaplan (Mp). I en debattartikel lovar han att staten ska ta större ansvar för att nya bostäder byggs. Det han inte säger är hur ansvaret ska se ut och hur många kronor regeringen har för avsikt att avsätta i vårbudgeten. I valrörelsen lovade både Miljöpartiet och... Läs mer »
18 februari 2015
Studenter fortsätter att leva i ekonomisk utsatthet. SFS årliga studentbudget som släpptes igår visar att studenter som lever på studiemedel går back 285 kronor varje månad. För studenter med barn är det ofta ännu svårare att få pengarna att räcka till. Trots att studielånet har höjts med 1000 kronor går studenter back 285 kronor i månaden.... Läs mer »
19 december 2014
I skrivande stund, två veckor efter att Alliansens budget röstades igenom i riksdagen, behandlar utbildningsutskottet den del av budgeten som handlar om högre utbildning . SFS gläds åt att studenternas bostadsbrist synliggörs, men beklagar att regeringens satsningar på utbildningskvalitet har försvunnit. Bostadsbristen synliggörs – men det... Läs mer »
05 december 2014
Sveriges förenade studentkårer (SFS) ser med oro på det politiska läget. I tider som dessa vill vi uppmana till demokrati, öppenhet och tolerans. Att Alliansens budget fick stöd av riksdagen betyder att viktiga satsningar på kvalitet kastas i papperskorgen, samtidigt som nya förslag för fler studentbostäder läggs på bordet. Vi ser med oro på... Läs mer »
23 oktober 2014
Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet gav många löften till studenterna innan valet. Men i deras budget för2015 saknas de flesta av de utlovade satsningarna. Sveriges förenade studentkårer (SFS) anser att budgeten är ett svek mot studenterna. Otillräckliga satsningar på bostäder för studenter Inför valet lovade Socialdemokraterna en miljard i... Läs mer »
03 oktober 2014
Som ordförande för Sveriges förenade studentkårer, SFS, vill jag med denna hälsning välkomna dig till posten som minister för högre utbildning och forskning. SFS är en paraplyorganisation för Sveriges studentkårer och representerar 280 000 studenter och doktorander. Vi har haft en bra och konstruktiv dialog med tidigare utbildningsministrar och... Läs mer »
26 september 2014
Två veckor har gått sedan valet och det spekuleras friskt om vad Sveriges nya ministrar kommer heta och vilka partier de kommer representera. Senast klockan 12 idag ska Stefan Löfven träffa talmannen för att berätta hur hans regering ska se ut. På SFS bevakar vi noga vilka politiker som kommer att få det nationella ansvaret för utbildning. Helst... Läs mer »