English information

Användarinloggning

Blogginlägg av Caroline Sundberg

16 mars 2017
  Igår presenterades Tillträdesutredningen och SFS ordförande Caroline Sundberg deltog i ett panelsamtal och fick kommentera utredningens förslag direkt till utredaren Jörgen Tholin. Utredningen har under ett års tid arbetat med att föreslå ett nytt system för behörighet och urval till högre utbildning. SFS är överlag positiva till... Läs mer »
01 mars 2017
Idag släpps “SFS studentbudget 2017” och den bekräftar vad vi sagt i många år: Studiemedlet är för lågt och måste höjas. Studenter går back -326 kr varje månad + alla dolda kostnader. Vi har under många år släppt studentbudgeten för att synliggöra att studiemedlet är för lågt. Förutom en månadsbudget lyfter vi i år även fram exempel på dolda... Läs mer »
16 februari 2017
Prinstscreen från nyheten på Ekot (2017-02-16).   2014 släppte SFS rapporten “Räcker det med undervisning på engelska? En granskning av strategier för internationalisering av högre utbildning.” I rapporten ställde vi bland annat krav på regeringen om att utarbeta en ny nationell strategi för internationalisering, avskaffande av studieavgifterna... Läs mer »
02 februari 2017
Den 2 februari 2017 publicerade UKÄ rapporten “Studentinflytandet - Kartläggning och analys av studentinflytandets förutsättningar efter kårobligatoriets avskaffande” (dnr 111-99-16). Ämnet för rapporten är av stor vikt för Sveriges förenade studentkårer och vi redovisar här de viktigaste synpunkterna på rapporten. Ladda ner utskriftsvänlig PDF av... Läs mer »
20 december 2016
Helene Hellmark Knutsson (S) minister för högre utbildning och forskning, vi, Sveriges studenter, har varit snälla och kämpat hårt även i år. Det vi önskar oss mest i julklapp är: Alla Sveriges studenter har en utbildning som vilar både på en stark pedagogisk och vetenskaplig grund. Det finns tillräckliga ekonomiska resurser som genom ett nytt... Läs mer »
29 november 2016
  Nordiskt ordförandemöte (NOM) är ett samarbete mellan nordiska och baltiska nationella studentföreträdare. Caroline Sundberg och Simon Asplund representerade SFS internationella kommitté KOMIT på NOM och de har skrivit en rapport från mötet. Caroline Sundberg och Simon Asplund Fredag 4 november Det är en kylig höstmorgon när delegationen från... Läs mer »
24 november 2016
Nyheten om en statlig utredning av resurstilldelningssystemet för högre utbildning presenterades i en debattartikel av Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, på SvD debatt 22 november 2016.   Sveriges förenade studentkårer (SFS) välkomnar regeringens avisering om att tillsätta en statlig utredning som ska se... Läs mer »
17 november 2016
Den 17 november är den internationella studentdagen. En dag för alla studenter världen över. Ett tillfälle för reflektion. En dag att agera. Tillgång till utbildning är en rättighet och ingen ska stå utan utbildning på grund av strukturella brister. Därför kräver SFS att all högre utbildning ska vara avgiftsfri - särskilt i en tid när... Läs mer »
08 november 2016
SFS medlemsmöte i Falun 31 okt - 1 nov 2016.   Temat för SFS medlemsmöte var “Studenterna och akademin - roller, framtid och förutsättningar i ett föränderligt kunskapssamhälle” och som alltid innehöll programmet både föreläsningar, workshoparbete och tid för mingel och erfarenhetsutbyte. Det var ett 50-tal personer från medlemskårer,... Läs mer »
14 oktober 2016
Med anledning av debatterna kring lokaliseringsfrågan vid Högskolan Dalarna, processen kring att utse en ny rektor vid Uppsala universitet och debatten om rektorstillsättningar på DN debatt vill Sveriges förenade studentkårer (SFS) klargöra vår syn på lärosätenas autonomi och styrning. Vi representerar ca 300 000 studenter och doktorander i... Läs mer »