English information

Användarinloggning

Blogginlägg av Jacob Adamowicz

19 mars 2019
Det kan komma att bli en omvälvande vår för högre utbildning i Sverige och det system UKÄ under de senaste åren har implementerat för att granska lärosätenas kvalitetssäkringssystem och specifika utbildningarna.  Resultaten från första omgången av lärosätesgranskningarna samt utvärdering av förskole- och grundskollärarutbildningarna ska enligt... Läs mer »
06 februari 2019
Igår deltog jag under IVA:s seminarium om Styr- och resursutredningens slutbetänkade. Utöver att utredare Pam Fredman presenterade utredningen fick även en rad olika aktörer kommentera betänkandet, däribland jag själv som representant för studenterna. Betänkandet är en imponerande genomgång av högskolan och systemet som styrt sektorn; alla med... Läs mer »
18 januari 2019
Riksdagen har till slut röstat fram en regering, men vad innebär det för oss studenter? Överenskommelsen mellan S, C, L och MP innehåller flera punkter som påverkar högre utbildning såväl som förutsättningarna för studenter att leva och bo under studietiden. I ett tidigare blogginlägg sammanfattade vi vilka förändringar studenter behöver.... Läs mer »
21 december 2018
Den 12 december fattade riksdagen beslut om statsbudgetens ram. Budgetramen innehåller dock bara angivelser om hur mycket pengar som ska gå till varje område, exempelvis försvaret eller sjukförsäkringen. Nu har riksdagen utskott hunnit gå igenom de olika delarna och fattat beslut om hur pengar ska fördelas inom varje område. Det innebär inte minst... Läs mer »
15 november 2018
Eftersom Sveriges riksdag ännu inte accepterat en regering efter valet den 9 september har övergångsregeringen blivit tvungna att lägga en budgetproposition. Detta innebär att propositionen i de allra flesta fall, där med utbildningsområdet, speglar budgeten för 2018. Förra året kommenterade vi budgetpropositionen i ett blogginlägg och skrev även... Läs mer »
31 augusti 2018
Valdagen närmar sig med stormsteg samtidigt som studenterna börjar eller återvänder till sina studier runt om i Sverige. Det har skett stora förändringar för studenter och doktorander under nuvarande mandatperiod; studentbostäder har börjat byggas, stipendiedoktorander har i stort avskaffats och en rad utredningar har satts igång. Nu blickar vi... Läs mer »
23 augusti 2018
Igår släpptes SFS sin bostadsrapport för 2018. Den andra rapporten som jag och SFS kansli tar fram tillsammans med alla studentkårer. Bostadsbristen för studenter är inget nytt och bostadsrapporten har släppts i någon form i mer än 20 år. Den långa historien och att det är valår fick mig att fundera: Vad har egentligen hänt sedan sist... Läs mer »
13 april 2018
Det här är den femte och sista delen av SFS bloggserie om Internationaliseringsutredningen. Läs även de föregående inläggen om uppehållstillstånd, utlandsetablering, internationalisering på hemmaplan och myndighetsspråk. Utredningens rekommendation: Att lärosätena arbetar tillsammans med studentkårer och andra studentorganisationer för att främja... Läs mer »
12 april 2018
Det här är den fjärde delen av SFS bloggserie om Internationaliseringsutredningen. Läs även de föregående inläggen om uppehållstillstånd, utlandsetablering och internationalisering på hemmaplan. Utredningens förslag: Universitet och högskolor ska kunna använda andra språk än svenska. Det här är vi glada för. Alla ska kunna vara med och påverka... Läs mer »
11 april 2018
Det här är den tredje delen av SFS bloggserie om Internationaliseringsutredningen. Läs även de föregående inläggen om uppehållstillstånd och utlandsetablering. Utredningen föreslår: att alla utbildningar ska ha en internationell dimension. Många av utredningens förslag gäller tämligen små förändringar. Men det här förslaget är ambitiöst: Att ge... Läs mer »