Ny rapport: Vanligt att studenter saknar sjukförsäkring

140326_hel_sjukt_tco_sfs_s1_1

Orsaken till att inte alla studenter täcks av sjukförsäkringen är att den är kopplad till uttaget av studiemedel och inte till studentens studier.

–  Alla människor kan bli sjuka. Ändå har vi en sjukförsäkring som inte skyddar alla. Lösningen är att koppla sjukförsäkringen till studier istället för till studiemedel, säger Erik Pedersen, vice ordförande för SFS.

Rapporten #heltsjukt som lanseras idag bygger på en enkät som har besvarats av 21 studenthälsomottagningar runt om i landet. Bland annat analyseras de regler i sjukförsäkringen som gör att studiemedel inte kan kombineras med sjukpenning. 95 procent av studenhälsomottagningarna upplever att det är ett problem att studenter inte kan vara deltidssjukskrivna.

– Sjukförsäkringssystemet för studenter är helt sjukt. Mer än varannan studenthälsomottagning möter studenter som har valt att hoppa av sina studier för att de inte orkar läsa på heltid. Studenter måste, precis som alla andra, få rätt till deltidssjukskrivning, säger Erik Pedersen, vice ordförande för SFS.

Här hittar du rapporten.

TV4 Nyheter om SFS rapport.

SFS och TCO på SvD Opinion om #heltsjukt.

  • I rapporten föreslås följande åtgärder:
  • Att möjliggöra studenters deltidssjukskrivning
  • Minskning av dagens 30 karensdagar för studenter till 7 karensdagar
  • Förtydligande av lärosätens ansvar för rehabilitering av studenter
  • Att sjukförsäkringen ska kopplas till studier och inte till studiemedel

För kommentarer: 
Erik Pedersen 
Vice ordförande SFS 
08-54 57 01 07

För frågor om rapporten och pressinformation: 
Clara Berglund 
Vik politisk sekreterare och pressansvarig SFS 
08-54 57 01 13 
[email protected] 

Sveriges förenade studentkårer, SFS, är en sammanslutning av studentkårer som sammanlagt representerar cirka 275 000 studenter och doktorander vid Sveriges universitet och högskolor.