Sjukförsäkringssystemet är #heltsjukt

heltsjukt_logo

Har du blivit drabbad eller tycker du att sjukförsäkringssystemet är #heltsjukt? Skicka in din berättelse på heltsjukt.se och dela dina åsikter på sociala medier! Tagga #heltsjukt på facebook, twitter och instagram.

Förra veckan lanserade Sveriges förenade studentkårer (SFS) rapporten #heltsjukt som handlar om bristerna i sjukförsäkringen för studenter. Rapporten visar att nio av tio studenhälsomottagningar träffar studenter som är helt oförsäkrade. Orsaken till att inte alla studenter täcks av sjukförsäkringen är att den är kopplad till uttaget av studiemedel och inte till studentens studier.

– Alla människor kan bli sjuka. Ändå har vi en sjukförsäkring som inte skyddar alla. Dessutom kan inte studenter vara sjukskrivna på deltid. De måste välja mellan att läsa på heltid eller sjukskrivas på heltid. Det är helt sjukt! säger Erik Pedersen, vice ordförande för SFS.

I rapporten föreslås att studenter ska få rätt till deltidssjukskrivning och att dagens 30 karensdagar för studenter ska minskas till 7 karensdagar. SFS vill även att lärosätenas ansvar för rehabilitering av studenter ska bli tydligare och att sjukförsäkringen ska kopplas till studier och inte till studiemedel.

Lanseringen av rapporten är också startskottet för kampanjen #heltsjukt som kommer att pågå under våren. På kampanjsidan heltsjukt.se samlar SFS in berättelser från studenter som har varit sjuka och själva har fått uppleva hur dåligt sjukförsäkringen fungerar. Dessa berättelser ska sedan överräckas till ledamöterna i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen.  

Här kan du läsa rapporten #heltsjukt.

Här kan du gilla #heltsjukt på Facebook.