Internationella studentdagen 17 november

Den 17 november är den internationella studentdagen. En dag för alla studenter världen över. Ett tillfälle för reflektion. En dag att agera.

Tillgång till utbildning är en rättighet och ingen ska stå utan utbildning på grund av strukturella brister. Därför kräver SFS att all högre utbildning ska vara avgiftsfri – särskilt i en tid när kunskapsnationen Sverige har slutit sina gränser gentemot det kringliggande kunskapssamhället.

Studenter fängslas och dödas för sina åsikter om rätten till utbildning och möjlighet till medbestämmande. Studenter skuldsätter sig för att kunna förändra sin livssituation. Individer kommer aldrig över den höga tröskeln till akademins port.

Människor flyr.

Studenter flyr.

Studenter stoppas.

Studenter ifrågasätts.

För snart ett år sedan stängdes landets gränser. När höstterminen 2016 skulle starta ifrågasatte Migrationsverket studieavsikten för många antagna internationella studenter. En del kunde påbörja sin utbildning, men många hindrades och hindras än idag från att ta del av högre utbildning i Sverige. Det är oacceptabelt. Regelverken måste främja varandra, inte motverka varandras syften

Studieavgifterna skapar hinder. Utbildning är en investering för individen, för samhället och för kunskapssamhällets fortlevnad.

Tre åtgärder som skulle göra högre utbildning mer tillgänglig för internationella studenter är att göra stipendieprogrammen mer generösa så att fler kan få en trygg studietid i Sverige, låta asylsökande studera avgiftsfritt vid svenska lärosäten och på sikt helt avskaffa alla studieavgifter.

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, menar på att regeringen tog ansvar när gränserna stängdes. Samtidigt lovas främjande åtgärdet för internationalisering, breddad rekrytering och jämställdhetsintegrering. Vi studenter och våra lärosäten tar ett ansvar för att främja för alla studenter och vill möjliggöra för de som väntar på asyl att kunna studera – avgiftsfritt. Vad kommer regeringen göra? När kan vi se att det faktiskt tilldelas resurser för att kunna satsa på en öppen och jämlik högskola? Den mänskliga rättigheten om tillgång till utbildning måste främjas. När den främjas, först då tar regeringen ett samlat ansvar för de stängda gränserna.

 

Caroline Sundberg, ordförande för Sveriges förenade studentkårer