Avgifter inom ramen för ett utbildningssamarbete

SFS har fått möjlighet att svara på en remiss om avgifter för studenter som deltar i utbildningssamarbeten mellan svenska och utländska lärosäten.

Förslaget

Utbildningsdepartementet föreslår i remissen att det ska vara tillåtet att ta ut avgifter av studenter som deltar i utbildningar som sker inom ramen för ett samarbete mellan ett svenskt och ett utländskt lärosäte. Villkoret är att avgifterna inte tas ut för utbildning som anordnas av svenska lärosäten och att pengarna inte heller tillfaller svenska lärosäten. Rent praktiskt ska frågan lösas genom att regeringen eller en myndighet som regeringen bestämmer ska kunna meddela i föreskrifter vad som inte ska klassas som en avgift. Läs hela förslaget och motiveringen till förslaget i bilagt dokumentet nedan.

Bakgrund och motivering till förslaget

Sedan 2009 har svenska lärosäten rätt att utfärda gemensamma examina med ett eller flera svenska eller utländska lärosäten. Flera lärosäten har dock påtalat för utbildningsdepartementet att det i praktiken är svårt att ingå samarbeten med många utländska lärosäten eftersom de tar ut studieavgifter och svensk utbildning ska vara avgiftsfri enligt lag.

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) gjorde 2013 bedömningen att både Luleå tekniska universitet och Uppsala universitet brutit mot högskolelagen i och med att studenter betalat avgifter för att bli antagna till gemensamma utbildningsprogram inom Erasmus Mundus. UKÄ gjorde bedömningen att de brutit mot regeln om avgiftsfrihet även om avgifterna inte tillföll de svenska lärosätena utan de sammanslutningar, så kallade konsortium, som utbildningarna arrangerades inom. Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) har påtalat att besluten kan tolkas som att svenska lärosäten aldrig kan delta i gemensamma program där något av lärosätena tar betalt av studenter från EU-länder.

Skicka era remissvar till [email protected] senast den 8 augusti. Om ni har några frågor angående remissen hör gärna av er till utredare Jenny Andersson [email protected] eller 08-54570111