Högskolepodden

Högskolepodden är en del av SFS jubileumssatsning. Här kommer du att få ta del av senaste nytt från den högskolepolitiska sektorn, tips från kårerna samt djupgående intervjuer med aktörer inom högskolesektorn.

Med Högskolepodden vill SFS bidra med en plattform för att prata om, diskutera och djupdyka i högskolepolitik och studentinflytande. Podden kommer komma ut en gång i månaden. Varje avsnitt kommer behandla olika ämnen och ha olika gäster.

Högskolepodden #23 – Anne L'Huiller

Högskolepodden gästas av Anne L’Huillier, som 2023 vann nobelpriset i fysik tillsammans med forskarna Pierre Agostini och Ferenc Krausz. Hur gör man egentligen för att vinna Nobelpriset? Vad krävs för att fler forskare ska kunna nå den typen av excellens? Och hur ser Anne på sin roll som universitetslärare?

Högskolepodden #22 – Esben Bjørn Salmonsen

Svenska politiker brukar inspireras av Danmark, även inom högskolepolitik. Medan Sverige inte genomfört större reformer sedan 1993, genomför Danmark nu stora förändringar. En reformkommission har föreslagit att korta ned masterutbildningar och minska studiemedelsveckor, vilket kritiserats hårt av studenter. Målet är att få ut studenter snabbare på arbetsmarknaden – men kritiker menar att det går för långt.

Högskolepodden #21 – Anders Ådahl (C)

I ett polariserat politiskt klimat har Centerpartiet en unik roll att spela. Hur ser ett mittenparti på sin plats i högskolepolitiken? Varför är akademisk frihet så viktigt för dem? Och vilka är egentligen Centerpartiets ambitioner för högre utbildning?

I det senaste avsnittet gästas vi av Anders Ådahl, Centerpartiets talesperson för högre utbildning och forskning samt skattepolitisk talesperson. Med sin bakgrund som disputerad inom miljö och energi delar han sina tankar om framtidens utbildningspolitik.

Högskolepodden #20 – Karin Åmossa

SFS tidigare ordförande Jacob Färnert pratar med Karin Åmossa, samhällspolitisk chef på Sveriges universitetslärare och forskare. Karin Åmossa skrev rapporten "Systemfel i kunskapsfabriken", en riktig kioskvältare i högskolevärlden. Den beskriver och mäter en alarmerande urholkning av högskolans resurser – men hur ser läget ut sex år senare?

Högskolepodden #18 – Jacob Adamowicz

Högskolepolitik! Hur går debatten egentligen? Vad är ens högskolepolitik och hur ska vi studenter tänka kring frågorna som diskuteras? Det är dags att ta tempen – i en högskolepolitisk timme.

Högskolepodden #15 - Totalförsvaret

Det är oroliga tider i omvärlden och Högskolepodden diskuterar lärosätenas roll i totalförsvaret. Hur påverkas lärosätena och studenterna av det nya säkerhetspolitiska läget? Hur skulle utbildningssektorn fungera under krig och kris?

Avsnitt 14: Anna Ekström

I säsongsavslutningen av Högskolepodden samtalar Oskar M Wiik med utbildningsminister Anna Ekström om (alla) aktuella politiska frågor.

Avsnitt 11: Åsa Romson

Åsa Romson, tidigare språkrör för Miljöpartiet, berättar om hennes roll som universitetslärare och forskare. Finns det några gemensamma nämnare mellan att vara toppolitiker och pedagog?

Avsnitt 10: Sanna Wolk

Sanna Wolk, SULF:s nya förbundsordförande, berättar varför det tog tio år att få en fast anställning som akademiker, om hur den nya migrationslagen hotar forskningen och om hur jämställd forskningsvärlden verkligen är.

Avsnitt 9: Torbjörn Nilsson

Torbjörn Nilsson, en av landets kanske mest framstående politikreportrar, gästar Högskolepoddens nionde avsnitt för att berätta om högskolans politiska historia.

Avsnitt 8: Karin Röding

Karin Röding har varit en maktfaktor i svensk högskolesektor i många år. Vilka förändringar har hon sett inifrån maskineriet? Och vart är vi på väg?

Avsnitt 1: Premiär!

I första avsnittet så får vi träffa SFS nuvarande presidium: Simon Edström och Linn Svärd. Vi får lära känna dem som presidium och de berättar om vad som kan förväntas av kommande avsnitt.