Med Högskolepodden vill SFS bidra med en plattform för att prata om, diskutera och djupdyka i högskolepolitik och studentinflytande. Podden kommer komma ut en gång i månaden. Varje avsnitt kommer behandla olika ämnen och ha olika gäster.
Högskolepodden är en del av SFS jubileumssatsning. Här kommer du att få ta del av senaste nytt från den högskolepolitiska sektorn, tips från kårerna samt djupgående intervjuer med aktörer inom högskolesektorn.
Högskolepodden #19 – Anders Söderholm
Hur utbildar vi framtidens ingenjörer? Anders Söderholm, rektor på KTH och tidigare generaldirektör för Universitetskanslersämbetet, bidrar med sitt perspektiv.
Högskolepodden #18 – Jacob Adamowicz
Högskolepolitik! Hur går debatten egentligen? Vad är ens högskolepolitik och hur ska vi studenter tänka kring frågorna som diskuteras? Det är dags att ta tempen – i en högskolepolitisk timme.
Högskolepodden #17 – Forskningspolitik
Mats Benner och Jacob Färnert, SFS ordförande, diskuterar Sveriges forskningspolitik och den nästkommande forskningspropositionen.
Högskolepodden #16 – Akademisk frihet
Vi reder ut läget för den akademiska friheten i Sverige tillsammans med professor Shirin Ahlbäck Öberg.
Högskolepodden #15 - Totalförsvaret
Det är oroliga tider i omvärlden och Högskolepodden diskuterar lärosätenas roll i totalförsvaret. Hur påverkas lärosätena och studenterna av det nya säkerhetspolitiska läget? Hur skulle utbildningssektorn fungera under krig och kris?
Avsnitt 14: Anna Ekström
I säsongsavslutningen av Högskolepodden samtalar Oskar M Wiik med utbildningsminister Anna Ekström om (alla) aktuella politiska frågor.
Avsnitt 13: Lars Strannegård & Patrick Amsellem
Tillsammans med SFS ordförande Linn Svärd försöker Lars Strannegård & Patrick Amsellem sätta ord på vad bildning är och varför det är så viktigt.
Avsnitt 12: Aida Hadzialic
Aida Hadzialic, oppositionsregionråd i Stockholm, om hur regionen kan skapa rätt förutsättningar för alla studenter.
Avsnitt 11: Åsa Romson
Åsa Romson, tidigare språkrör för Miljöpartiet, berättar om hennes roll som universitetslärare och forskare. Finns det några gemensamma nämnare mellan att vara toppolitiker och pedagog?
Avsnitt 10: Sanna Wolk
Sanna Wolk, SULF:s nya förbundsordförande, berättar varför det tog tio år att få en fast anställning som akademiker, om hur den nya migrationslagen hotar forskningen och om hur jämställd forskningsvärlden verkligen är.
Avsnitt 9: Torbjörn Nilsson
Torbjörn Nilsson, en av landets kanske mest framstående politikreportrar, gästar Högskolepoddens nionde avsnitt för att berätta om högskolans politiska historia.
Avsnitt 8: Karin Röding
Karin Röding har varit en maktfaktor i svensk högskolesektor i många år. Vilka förändringar har hon sett inifrån maskineriet? Och vart är vi på väg?
Avsnitt 7: Bostadsrapporten med Alexandra Hagen & Caroline Szyber
Studentbostäder blir bara dyrare och dyrare - hur får vi ner priserna?
Avsnitt 6: Breddat deltagande med Frida Karlander och Fredrik Johansson
I detta avsnitt pratar vi om tillgänglighet och breddat deltagande i den högre utbildningen
Avsnitt 5: Annie Lööf
I detta avsnitt träffar SFS presidium Centerpartiets partiledare Annie Lööf.
Avsnitt 4: Samuel Engblom från TCO
I detta avsnitt träffar Linn och Simon från SFS presidium Samuel Engblom som är Samhällspolitisk chef på TCO
Avsnitt 3: SUHF med Marita Hilliges och Stefan Persson
I detta avsnitt träffar Linn och Simon från SFS presidium Marita Hilliges, Generalsekreterare för SUHF, och Stefan Bengtsson, rektor på Chalmers tekniska högskola och fd. vice ordförande i SUHF.
Avsnitt 2: Gunilla Svantorp, utbildningsutskottets ordförande
I detta avsnitt träffar SFS presidium, Linn och Simon, Gunilla Svantorp som är Utbildningsutskottets Ordförande. De pratar bland annat om forskningspropositionen, Corona och hedersutmärkelser.
Avsnitt 1: Premiär!
I första avsnittet så får vi träffa SFS nuvarande presidium: Simon Edström och Linn Svärd. Vi får lära känna dem som presidium och de berättar om vad som kan förväntas av kommande avsnitt.
Var med och påverka - bli studentrepresentant!
SFS nominerar och utser varje år ett stort antal representanter till nationella organ och grupper inom myndigheter som UHR, UKÄ och CSN.