Helen Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, har under gårdagens pressträff meddelat att hon avser att låta nomineringsgruppen ta fram förslag på nya ledmöter till KI:s styrelse på grund av skandalen kring kirurgen Paolo Macchiarini och resultaten från utredningarna. Ministern meddelade även att Harriet Wallberg, unversitetskansler tillika myndighetschef för Universitetskanslerämbetet (UKÄ), kommer att behöva lämna sitt uppdrag, eftersom hon var rektor för KI när Paolo Macchiarini anställdes vid KI.
Vi, som företrädare för Sveriges studenter och doktorander, ställer oss bakom besluten och anser att det är viktigt att utkräva ansvar av alla personer inom högre utbildning och att värna om ett fortsatt starkt förtroende för svenska lärosäten. Det är viktigt att Sverige och den svenska akademin är trovärdig och relevant, nationellt såväl som internationellt, för ett starkt globalt kunskapssamhälle där Sverige fortsatt har en viktig position. Att tillsätta granskande utredningar och därefter agera är i det här fallet rätt väg att gå.
I egenskap av universitetskansler och ledare för Universitetskanslerämbetet har Sveriges förenade studentkårer haft ett nära samarbete med Harriet Wallberg, med en god dialog om studentfrågor. Denna dialog har särskilt tagit uttryck under utformningen av det kvalitetssäkringssystem som bland annat är till för att granska att lagar och förordningar följs. Det är tråkigt, men ansvarsfullt, att avsätta universitetskanslern med anledning av det ansvar hon tidigare hade som rektor vid KI.
Sveriges förenade studentkårers förhoppningar vid tillsättningen av en ny universitetskansler är att fokusera på personens kunskaper och intresse för inte bara forskning, utan även för utbildning på grundnivå och avancerad nivå, undervisning och studentfrågor. Vi hoppas på ett fortsatt gott samarbete med den nya kanslern. Särskilt nu när det nya kvalitetssäkringssystemet sjösätts och vår roll är tydligare än på länge. Det är viktigt att arbetet med det nya kvalitetssäkringssystemet, och därigenom högskolan, inte blir lidande.
Sverige ska fortsatt vara en kunskapsnation i världsklass. För att vi ska kunna vara det måste lagar och förordningar följas och ansvarar utkrävas. Vi vill tacka Harriet Wallberg för sitt arbete vid UKÄ och vi respekterar statsrådet Helene Hellmark Knutssons beslut.