Tilda Jalakas är SFS studentrepresentant i SUHF:s expertgrupp för professionsutbildningar inom hälso- och sjukvården och deltog 26 mars vid SUHF:s nationell konferens för att lyfta studentperspektivet. Här rapporterar Tilda från konferensen!
Tycker du att det låter spännande och viktigt? Bli en av SFS studentrepresentanter.
Idag har jag haft den stora förmånen att för tredje gången delta på SUHFs konferens för professionsutbildningar inom hälso- och sjukvården. Denna gång gjorde jag detta som studentrepresentant i SUHFs expertgrupp som stått för planering.
Dagen inleddes av kloka tankar från Annika Östman Wernersson, Rektor vid Karolinska Institutet och Björn Eriksson, Generaldirektör Socialstyrelsen. De lyfte de utmaningar som sektorn står inför med nationell urholkning, där Medicin, vårdvetenskap och odontologi står för den sämsta kostnadsutveckling över tid av alla utbildningsområden. De lyfte behovet av tydligare karriärvägar för kliniskt verksamma som engagerar sig med utbildningsuppdrag och vikten av att behålla medarbetare inom hälso- och sjukvården.
Den nya sammansättningen i Nationella vårdkompetensrådet (NVKR) presenterades och rådets fortsatta ambition är att verka som en fri arena för tyckande och tänkande. Sedan årsskiftet utgörs rådet av bland annat två generaldirektörer och tre rektorer – vilket medför stort myndighetsmandat och en möjlighet för nytt inflytande. Frågan om nationell studentrepresentation i NVKR och de regionala vårdkompetensråden lyftes och fick positivt gehör av nytillträdda kanslichef och Generaldirektör.
Dagen fortsatte med inspel från två pågående utredningar, Behörighet och yrkesreglering inom hälso- och sjukvård och tandvård som ska överlämnas den 3 juni samt Utredningen om samarbete mellan lärosäten kring professionsutbildningar inom hälso och sjukvården.
Dagen avslutades med en studentpanel som utgjordes av mig själv, Filippa Alesand Lundin (Consensus – Medicinska fakultetens studentkår, LiU) och Jasmine Wikberg (Fysioterapeutsektionen, Medicinska Föreningen, KI). Studentfrågor som lyftes och diskuterades under dagen var i korthet:
- Merkostnader för VFU – möjlighet till samordning med en gemensam SUHF-policy.
- Lärosätesdrivna incitament för studentengagemang och bättre förutsättningar för studenter som är engagerade till anpassning av obligatoriska moment.
- Ökat samarbete för att stimulera till mer studentinflytande på specialistsjuksköterskeutbildningen.
- Planera och möjliggöra för studentrepresentation då flera kårer blir inblandade.
- Doktoranders sammanhang och välmående inom mindre forskningsområden och vikten av tillhörighet i forskarskola.
Gemensam konsensus var att det behövs mer resurser till professionsutbildningar inom hälso- och sjukvården. Martin Norsell sa i sina avslutande ord av dagen att det samarbete som sker nu för att öka samverkan är ett föredöme och riktmärke för andra utbildningsområden med liknande problem.
”Tiden är mogen nu” – jag tar med mig den övergripande känsla som genomsyrade konferensens alla diskussioner. Känslan av att ta kontrollen över frågan innan någon annan gör det och med det stärka lärosätenas autonomi.