Nytt presidium valt för år 2019/2020

60228295_556589168197722_8854304642411003904_n

 

Grattis till posterna! Hur känns det?

Matilda: Vet inte om jag hunnit processa det än. Men det känns väldigt roligt. Det är som att ta nästa steg i studentrörelsen i och med att jag varit aktiv väldigt länge, men här är något som jag inte har gjort förut. Så det är superspännande!

Simon: Jag är också jättetaggad på att börja! Samtidigt har jag skuggat presidialer i några år nu och jag har sett vilket arbete det innebär och jag vet vilka utmaningar vi kommer stå inför. Jag har börjat tänka på hur vi ska få ihop allt, hur ska vi öka engagemanget, hur ska vi få fler medlemskårer, hur ska lärosätena och studentkårerna få bättre förutsättningar, allt är viktigt. Jag, Matilda och hela styrelsen måste sätta oss och bena ut vad som måste prioriteras. Men jag känner mig väldigt taggad för uppdraget!

Jag brukar säga till folk som går på uppdrag att tänka som om man går av imorgon. För det är bara ett år kvar tills vi går av. Jag har verkligen ambitionen att jag vill få mycket gjort under det här året, jag vill kunna titta tillbaka på året som det var och tänka, det gjorde vi bra!

Har ni några specifika förhoppningar när ni ser på året framför er?

S: Min förhoppning är vi ska kunna titta tillbaka på detta året och se att vi uppnått de mål och visioner vi har satt upp. Många av de diskussioner vi haft nu på FUM (fullmäktige) tycker jag har varit väldigt relevanta, inte bara de som berörde verksamhetsplanen utan även övriga frågor vi vill driva, t.ex. inom internationalisering, CSN-frågor och den nya regeringen. Jag vill se studentengagemanget på topp både lokalt gentemot lärosätet och på nationell nivå och hoppas vi kan samla hela studentrörelsen!

M: Mina förhoppningar är väldigt lika Simons och jag är väldigt taggad på årets verksamhetsplan som har lite mer organisatoriska bitar! T.ex. ska vi jobba med kommunikationen inom organisationen och ta fram en kommunikationsstrategi. Vi kommer att jobba mer med hur vi skapar mötesplatser där vi kan prata med våra medlemskårer och jobba för att samla hela studentrörelsen! Verksamhetsplanen öppnar verkligen upp för att jobba med de här frågorna!

Har ni några farhågor?

M: Känslan av att det finns så mycket mer att göra. Och den känslan kommer man ha, för det finns alltid mer att göra!
S: Det finns mycket man kan ta tag i. Jag håller med helt, man måste veta hur man kan begränsa sig.
M: Ja, jag tänker att man kommer vilja göra allt, men det kommer man inte hinna. Det kan väl hända att den känslan tar över och till och med hämmar en. men jag är ändå optimistisk, jag tror vi klarar det!

Det finns verkligen massa att jobba med! Har ni några frågor ni brinner lite extra för?

M: Det är en otroligt svår fråga, jag valde att vara kårordförande för att då får man jobba med alla frågor! Något som jag tycker är speciellt viktigt är dock är studentinflytandet, det ligger till grunden för hur man kan jobba med alla andra frågor. Vikten av studentinflytandet och förutsättningar för alla studenter på både lokal och nationell nivå är otroligt viktigt.
S: Förutsättningar för akademin är speciellt viktigt, jag skulle t.ex. verkligen vilja se att STRUT (Styr- och resursutredningen) landar bra och att vi får ett bättre finansieringssystem. En annan sak jag tycker är viktig är den interna styrningen av lärosätena vilket i dagsläget kan utvecklas. Här tror jag att ett bra samarbete med kårerna är otroligt viktigt, och därför tycker jag att det är relevant att lyfta våra frågor i alla nivåer i vår organisation. Vi måste göra det vi kan på den nationella nivån, men vi måste också stötta kårerna på lokal nivå.

Vi avslutar med en viktig fråga, varför ska man vara aktiv i sin kår?

M: Jag tycker det finns flera anledningar! Dels personliga, det är enormt utvecklande! Jag har lärt mig så otroligt mycket av att vara aktiv, både som del- och heltidare. Man lär sig så otroligt mycket om sig själv, hur man är som person, men också om hur en förening och en organisation fungerar, hur ett lärosäte fungerar och så vidare. En annan anledning är möjligheten att kunna bidra till påverkan, detta blir speciellt givande om man är en person med mycket åsikter och gärna säger dem.

S: Jag håller helt med, jag har också utvecklats så himla mycket, även i mina åsikter. Man träffar fantastiska människor, vänner för livet. Påverkansarbetet är också väldigt givande, jag tror att det är en väldigt mänsklig sak, att man gillar att känna att man kan påverka och att man betyder något för folk runt omkring en, det är något jag tror man kan få utav studentrörelsen. Det är otroligt givande att vara med att driva en förändring, vara med att implementera den och sedan se resultatet av ens arbete blir bra. Det är en av de mest givande saker som finns. Alla borde testa det någon gång!