Pressmeddelande: Ökad kontroll riskerar att avskräcka internationella studenter

Vandelsutredningen föreslår att uppgiftslämnandet från universitet och högskolor till Migrationsverket ska öka. Utredningen föreslår att lärosäten i likhet med flera andra myndigheter ska omfattas av en ny generell uppgiftsskyldighet. Det skulle bland annat inkludera uppgifter från studieregistret i form av studieresultat och examen.

–Detta är fel väg att gå. Universitet och högskolors uppgift är att utbilda, forska och sprida kunskap. Akademin ska inte vara ett verktyg för statlig övervakning, säger Elsa Berlin, vice ordförande Sveriges förenade studentkårer.

Sedan tidigare har universitet och högskolor en skyldighet att lämna vissa relevanta uppgifter till Migrationsverket, exempelvis ifall en student inte har påbörjat sin utbildning eller avbryter studierna i förtid. Den generella uppgiftsskyldighet som nu föreslås innebär att Migrationsverket kan begära in flera andra uppgifter. 

–Sverige behöver bli bättre på att rekrytera internationella studenter, annars kommer högskolorna inte lyckas tillsätta alla utbildningsplatser som behövs för att klara kompetensförsörjningen. Att misstänkliggöra och öka kontrollen av de studenter som har kommit hit sänder helt fel signaler.

Utredningen föreslår även att bristande regelefterlevnad ska kunna ligga till grund för nekande eller återkallande av uppehållstillstånd. Det skulle kunna innebära att avgöranden i högskolans disciplinnämnd kan ingå i bedömningen av bristande vandel. I och med vandelbegreppets vaga definition menar SFS förslaget riskerar rättssäkerheten för de internationella studenter som berörs.