Trots kritik från studenter, funktionsrättsorganisationer och myndigheter går regeringen vidare med ett förslag som innebär att byggkraven för studentbostäder sänks. Enligt en lagrådsremiss ska 80 procent av studentbostäderna i nya byggprojekt kunna byggas utan att uppfylla dagens krav på tillgänglighet och användbarhet. Sveriges förenade studentkårer (SFS) motsätter sig förslaget.
– Förslaget gör det svårare för studenter med funktionsnedsättning att hitta en bostad, säger Elsa Berlin, vice ordförande för SFS. Det går även emot FN:s rekommendation till regeringen om att förbättra bostadssituationen för personer med funktionsnedsättning.
Regeringens förslag innebär att endast 20 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt fortsatt behöver uppfylla gällande tillgänglighetskrav. SFS menar att detta inte bara drabbar studenter med funktionsnedsättning utan även försvårar möjligheten att omvandla studentbostäder till andra typer av bostäder i framtiden.
– Vi har brist på studentbostäder på många håll och det måste samhället ta ansvar för, men rätten till högre utbildning är så viktig att det inte går att motivera fler avsteg från tillgänglighetskraven, fortsätter Elsa Berlin. Studentbostäder är en avgörande del av studenters möjlighet att bedriva sina studier, och med den ökade andelen självstudier och distansstudier har hemmets arbetsmiljö blivit allt viktigare.
SFS varnar också för att lättade byggkrav kan leda till att studentbostäder byggs med lägre standard än andra bostäder.
– Studenter ska inte behandlas sämre än andra. Studentbostäder ska hålla hög kvalitet och vara tillgängliga för alla, oavsett funktionsförmåga, avslutar Elsa Berlin.
SFS uppmanar regeringen att dra tillbaka förslaget och istället satsa på fler studentbostäder som uppfyller höga krav på standard och tillgänglighet till en rimlig hyra.