Riksrevisionen har fel om orsaken till avhopp i högskolan

I en ny rapport har Riksrevisionen undersökt lärosätenas arbete mot avhopp från bristyrkesutbildningar. Det är bra att de belyser frågan, men de missförstår grundproblemet. Vi tror att den viktigaste orsaken till avhoppen inom många utbildningar, är bristen på stöd från lärare och för lite lärarledd tid. Detta beror i sin tur på en kraftig underfinansiering.

De lärosäten som har blivit tillfrågade i Riksrevisionens rapport nämner att ersättningsbeloppen för låga, och att det påverkar möjligheten att upprätthålla kvaliteten och ge mer stöd till de studenter som riskerar att hoppa av. Riksrevisionen avfärdar det med att vissa utbildningar har fått höjda ersättningsbelopp – något som dock inte stämmer om man ser till utvecklingen över tid, då samtliga utbildningsområden har urholkats

Riksrevisionen föreslår flera andra åtgärder, som möjligen kan minska avhoppen på marginalen. Men om genomströmningen ska öka väsentligt så måste regeringen skjuta till resurser. Vi anser att ersättningsbeloppen bör höjas i storleksordningen 50 %.

Idag har SFS publicerat en rapport som visar att den lärarledda tiden är extremt låg inom många utbildningsområden i Sverige. Detta är grundorsaken som det är synd att Riksrevisionen missar.