Högskolestiftelser – en ny verksamhetsform för ökad handlingsfrihet (Ds 2013:49)

I en departementspromemoria som remitterats till SFS föreslås att högskolor ska kunna ansöka om att bli stiftelser genom ny stiftelseform kallad ”högskolestiftelser”.

SFS medlemskårer har nu möjlighet att inkomma med synpunkter på förslaget genom ett remissvar till SFS kansli. Svaret mejlas till [email protected]Sista svardatum är 21 oktober. (Regeringen har förlängt remisstiden)

Om förslaget:

När Jan Björklund presenterade promemorian uppgav han två skäl för förslaget. Det ena är ideologiskt, för att öka autonomin. Det andra går ut på att möta den långsiktiga internationella konkurrensen där just högskolornas myndighetsform försvårar internationella samarbeten.

Högskolorna ska enligt promemorians förslag själva bestämma om de vill ansöka till regeringen om att bli stiftelser. Regeringen kommer enligt förslaget beakta att lärosätet har en långsiktig ekonomisk stabilitet samt att lärosätet har tung internationellt samverkan.

Förslaget är främst riktat mot de tunga forskningsuniversiteten men utesluter inte att det i framtiden kan finnas andra högskolor som är intresserade av högskolestiftelseformen.

Promemorian tar bland annat upp viktiga frågor om studentinflytande och studenterns rättssäkerhet.

Här kan du läsa departementspromemorian i sin helhet. 

Har du några frågor så kontakta ansvarig utredare, Frida Lundberg på telefonnummer 08-54570115 eller på mejladress [email protected]

Här kan du läsa den blogg som SFS vice ordförande Erik Pedersen skrev efter att förslaget presenterades.