Missade du SFS ordförande Rasmus i P1 morgon i debatt med Svenskt Näringsliv om högre utbildning? Frukta icke! Lyssna på debatten om huruvida högre utbildning bör anpassas mer efter arbetsmarknadens behov: https://www.sverigesradio.se/artikel/debatt-ska-utbildningar-anpassas-efter-arbetsmarknadens-behov
Svenskt Näringsliv argumenterar för att svenska studenter har en låg etablering på arbetsmarknaden efter examen. Men enligt OECD:s rapport Education at a glance (2023) är 93 % av svenska studenter etablerade på arbetsmarknaden inom 2-3 år efter examen – en hög siffra i internationell jämförelse.
Problemet är inte styrningen av utbildningen – utan resurserna och kvaliteten. Svenska studenter har näst lägst lärarledd tid i Europa, ett resultat av tre decennier av underfinansiering. En rapport från SULF visar att högre utbildning idag saknar hela 13 miljarder kronor i finansiering jämfört med 1994/95.
Samtidigt planerar regeringen att skära ner 20 miljoner kronor på studentkårerna, 30% av det totala anslaget, vilket ytterligare riskerar att drabba utbildningskvaliteten och studenternas anknytning till arbetsmarknaden.
Det är tydligt att högre utbildning behöver reformer – men rätt reformer!
Lyssna på debatten i efterhand: https://www.sverigesradio.se/artikel/debatt-ska-utbildningar-anpassas-efter-arbetsmarknadens-behov
Följ SFS på sociala medier!
Håll dig ajour om vår verksamhet, bli först att få veta om nya evenemang och ställ frågor till förtroendevalda.