Nyheten om ökade medel till UHR och ett pilotprojekt för att utveckla processerna för bedömning av reell kompetens presenterades i ett pressmeddelande från Utbildningsdepartementet och Helene Hellmark Knutsson (S) minister för högre utbildning och forskning den 23 november 2016.
SFS välkomnar beskedet om att Universitets- och högskolerådet (UHR) kommer att få ökade medel för att utveckla processerna för bedömning av reell kompetens. Det är en positiv och välbehövlig satsning att för att fler ska få sina kompetenser bedömda och vi anser även att UHR är bäst lämpade att utveckla detta och genomföra pilotprojektet. Det är glädjande att SFS åsikter fått genomslag och vi är övertygade om att satsningen är ett steg i rätt riktning för att göra högre utbildning i Sverige mer tillgänglig.
SFS har länge drivit på i frågan om tydliga system som främjar möjligheterna att påbörja en högre utbildning. Vi arbetar både med opinionsbildning, men även handfast genom att utse studentrepresentanter till exempelvis UHR:s styrelse och den statliga Tillträdesutredningen.
Igår (24 nov) hade vi möte med Tillträdesutredningen och framförde där SFS förhoppningar om fler vägar till högskolan för att fler ska söka och påbörja en utbildning. Bedömning av reell kompetens är en viktig väg in i högskolan för många grupper som annars skulle riskera att stängas ute. Bedömningen är dock resurskrävande och för ett välfungerande system som främjar den breddade rekryteringen behövs satsningar likt den vi fick besked om igår.
Det SFS vill se framöver är en långsiktig, permanent lösning med fullgod finansiering för bedömning av reell kompetens. Först då kan Sverige närma sig visionen om ett kunskapssamhälle och utbildning för alla.
Caroline Sundberg, ordförande Sveriges förenade studentkårer
Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet 24 november 2016
UHR:s filmklipp från konferensen “Högskolestuderande på flykt” – intervjuer med bl.a. SFS ordförande Caroline Sundberg och ministern för högre utbildning Helene Hellmark Knutsson (S)
Information om Tillträdesutredningen