Coronapandemin – så har studenterna och högre utbildning påverkats

Denna vecka lanserar vi två rapporter om hur högre utbildning och studenter påverkats av coronapandemin. På torsdag kommer SFS presidium ha ett möte med Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel för att prata om studenternas situation.

Vi har under 2020, sedan coronapandemin slog till i mars, sett hur den högre utbildningen och alla studenter har påverkats av pandemin. Vi släpper nu rapporten Högskolan kommer inte vara sig lik som behandlar coronapandemins inverkan på högre utbildning under 2020 och framöver. Rapporten grundar sig i enkätsvar från SFS medlemskårer. 

Rapporten redovisar hur coronapandemin påverkat högskolepedagogiken och utbildningskvaliteten av högre utbildning under 2020. Rapporten innehåller även rekommendationer från SFS för hur den situation som vi nu befinner oss i bör hanteras framöver. 

I samband med detta släpper vi även sammanställningen Hur påverkar coronapandemin studenterna? som gjort med 12 kårers studentenkäter om studenternas situation under pandemin. Denna sammanställning fokuserar på hela studiesituationen. Särskilt framträdande är tydliga tecken om ökad oro och försämrat psykiskt välbefinnande.

SFS presidium kommer under morgondagen, torsdag 17/12, att föredra studenternas situation under pandemin. Dragningen kommer att utgå från dessa två rapporter samt den rapport SFS Doktorandkommitté släppte tidigare i vår. Dragningen kommer gå att se på SFS hemsida i efterhand.