Malmö är Årets studentstad 2021/2022

Från vänster: Lilli Auginski, Linn Svärd, Zeynep Erdal, Kerstin Tham, Katrin Stjernfeldt Jammeh, Matin Farzad (fotograf: Fredrik Johansson)

En stad att leva och trivas i både innan, under och efter sina studier och studenterna ses som en självklar del av stadens utveckling. Därför utnämner Sveriges förenade studentkårer (SFS) Malmö till Årets studentstad 2021/22. 

Sveriges förenade studentkårer (SFS) delar varje år ut utmärkelsen Årets studentstad till en stad som utmärker sig i sitt arbete för att skapa en en god studie och levnadsmiljö för studenter. 2021/2022 tilldelas utmärkelsen Malmö. 

“Malmö är en stad som visar på ett väl fungerande studentinflytande. I Malmö syns det tydligt att studenterna är en självklar del av staden och därför är det nu fantastiskt roligt att få tilldela Malmö denna utmärkelse. Deras arbete med att uppmuntra till studier har varit mycket inspirerande och vi hoppas att utmärkelsen Årets studentstad 2021/2022 ska fortsätta inspirera till att stärka studenternas röst i staden, lärosätet och studentkårerna”

Linn Svärd Vice ordförande SFS 

Utmärkelsen ”Årets studentstad” har delats ut sedan 1999 och är det enda i sitt slag. Malmö universitet, Malmö Stad, Studentkåren Malmö och Odontologiska studentkåren i Malmö tar gemensamt emot utmärkelsen. 

Motivering

Den stad som erhåller utmärkelsen Årets Studentstad ska präglas av god samverkan mellan studenter, stad och lärosäte, och det är med stolthet som SFS utser Malmö till Årets studentstad 2021/2022. Utmärkelsen går till en stad som inte räds över nya utmaningar. En stad som alltid har utveckling i fokus. En stad som är stolt över sina studenter. En stad som är  beredd att göra allt för att studenterna ska trivas – före, under, och efter sin utbildning. Malmö stad, Malmö universitet, Malmö studentkår och Odontologiska Studentkåren Malmö bedriver ett strukturerat arbete för att stärka studentstaden Malmö. Malmö är en studentstad att studera, leva och trivas i. Staden värnar om studenternas välmående och visar på ett välintegrerat studentinflytande i alla processer.

SFS besöker Malmö för att dela ut utmärkelsen

SFS Vice ordförande Linn Svärd åkte till Malmö för att gratulera Malmö Universitet, Studentkåren Malmö, Odontologiska studentkåren Malmö och Malmö Stad till priset och prata om vad priset betyder för dem framöver.

Katrin Stjernfeldt Jammeh, Kommunstyrelsens ordförande Malmö stad, berättade om vad utmärkelsen betyder för Malmö som stad. 

“Studenterna betyder massor för oss och den här utmärkelsen är ett kvitto på att vi är många som på olika sätt tillsammans lyckats göra Malmö till en attraktiv studentstad /…/. Vi är på rätt väg och ska fortsätta utveckla Malmö som studentstad framöver. Jag ser fram emot att kunna få hälsa fler studenter välkomna hit.” 

Katrin Stjernfeldt Jammeh, Kommunstyrelsens ordförande Malmö stad

Från Malmö universitet pratade vi med Kerstin Tham som är rektor för Malmö universitet. 

“Utmärkelsen har en symbolisk betydelse, på samma sätt som att vi fick universitetsstatus för tre år sedan. För våra studenter som till två tredjedelar tillhör första generationens akademiker betyder detta väldigt mycket. Så det är helt fantastiskt” 

Kerstin Tham, rektor för Malmö universitet. 

Studentkårerna som tilldelas utmärkelsen är Studentkåren Malmö och Odontologiska studentkåren Malmö. 

“Jag känner stor glädje över att våra strategier har fungerat och att vi haft många projekt som tagits ända in i hamn/…/ Jag känner mig också väldigt stolt över samarbetet med den andra studentkåren, universitetet och staden” 

Matin Farzad, Ordförande, Odontologiska studentkåren Malmö

“Det känns så otroligt kul, hela ansökningsprocessen var värdefull i sig och hjälpte oss att finslipa vår vision om vad Malmö studentstad ska bli. Nu blir det extra roligt att få välkomna studentkårer från hela landet till SFSFUM 2022” 

Lilli Auginski, Ordförande, Studentkåren Malmö

Zeynep Erdal, studentstadskoordinator, berättade om vad som kommer att hända framöver. 

“Detta är en tydlig markering att vi är på rätt väg vilket känns otroligt roligt. Vi fortsätter nu arbeta mot vårt mål att bli Sveriges bästa studentstad /…/. Vi ser även fram emot att planera inför SFSFUM nästa år.”

Zeynep Erdal, Studentstadskoordinator, Malmö stad & Malmö universitet