SFS ställer sig generellt positiva till en nationell stödfunktion men kritiska till bristen på fokus på utbildning och studentrepresentation.
Slutredovisningen är den andra delen av ett regeringsuppdrag till Universitets- och högskolerådet, Vetenskapsrådet och Vinnova om ansvarsfull internationalisering. I vårt remissvar på delredovisningen var SFS kritiska mot förslagen, särskilt på grund av deras otydlighet i styrformen och den begränsade uppmärksamheten på utbildning och undervisning.
I detta remissvar ser SFS positivt på förslaget om en nationell stödfunktion, då kompetens- och kunskapshöjande insatser riktade mot lärosätena är att föredra framför mer styrande eller ingripande åtgärder från statsmakten.
SFS ställer sig däremot kritiska mot slutredovisningens begränsade fokus på utbildning och undervisning samt bristen på studentrepresentation i stödfunktionen. Därtill framhåller SFS behovet av en stark sektorsanknytning och tydlig studentrepresentation för att säkerställa att stödfunktionen kan bli ett verkligt stöd för lärosätena.
SFS menar att stödfunktionen måste ha en stark anknytning till högskolesektorn och utformas i nära dialog med sektorn för att undvika risken för överkorrigering och negativa effekter på akademisk frihet och forskningskvalitet.
Studentperspektivet behöver integreras som en permanent del av stödfunktionen. Detta motiveras av att stödfunktionen förväntas hantera och bereda frågor om internationalisering som direkt påverkar studenter och deras utbildning. Även om stödfunktionen inte är ett beslutande organ kommer dess vägledande funktion sannolikt att påverka beslut som rör utbildning och studenter.
SFS föreslår därför att studentrepresentanter utses på nationell nivå för att säkerställa att studenternas röst och perspektiv tas tillvara på ett systematiskt och effektivt sätt. En sådan lösning skulle inte bara följa högskolelagens bestämmelser utan också bidra till en mer legitim och inkluderande stödfunktion som bättre kan möta lärosätenas och studenternas behov.
SFS välkomnar en fortsatt dialog kring internationaliseringens roll inom högre utbildning och hoppas att våra synpunkter om utbildningens roll och studentrepresentation får större utrymme framöver.
Ta del av hela remissvaret i dokumentet nedan.