Klokt ta plats på högskola snarast

Klokt ta plats på högskola snarast

Flera av landets högskolor är på väg att strama åt sitt utbud av utbildningar. Antalet platser bantas och hela program är i farozonen.

Inför vårterminen 2011 sökte nästan 200 000 personer till högskolorna, vilket även det var en rekordnotering. (TT)

Måndag den 17 oktober är sista anmälningsdag till vårens utbildningar. Utbudet är stort, med över 700 program och flera tusen kurser. Men flera lärosäten varslar om att en del kan ställas in, i syfte att spara pengar.

– Det går inte att sitta med armarna i kors. Vi kommer att ha ett betydligt mer slimmat utbildningsutbud i framtiden, säger Maj-Britt Johansson, rektor vid Högskolan i Gävle.

Osäkra jobb

I Gävleborg och resten av landet väntas dessutom en tuffare arbetsmarknad nästa år, vilket också kan påverka konkurrensen om studieplatserna. Ju färre jobb desto fler studenter, enkelt uttryckt.

I Gävle är en del av vårens kurser i fara, medan en större bantning görs till hösten.

– Väldigt många av våra studenter söker inte till andra högskolor, det är en tillräckligt stort steg för dem att komma till Gävle. Känner man så ska man kanske skynda sig att söka, säger Maj-Britt Johansson.

Men låt inte konjunktur och ökad konkurrens avgöra allt, råder Camilla Georgsson som är ordförande i Sveriges Förenade Studentkårer:

– Som student tjänar man mest på att vara studiemotiverad och medveten i sina val. Konjunkturen har man ju ingen inverkan på.

Läs hela artikeln