Den senaste veckan har medier, samtal och hjärtan fyllts av medkänsla och engagemang för de miljontals människor som befinner sig på flykt undan krig och förföljelse. Sveriges förenade studentkårer (SFS) stämmer in i kravet på att Sverige ska ta emot fler människor som befinner sig på flykt.
För oss i studentrörelsen är det självklart att alltid stå upp för öppenhet och människors rätt till säkerhet. Under SFS hundraåriga historia finns en lång tradition av solidaritet som gör att vi i tider som dessa än en gång vill uttrycka vårt engagemang. Ett stort stöd finns också i akademin som helhet, det syns till exempel i gårdagens upprop från 222 akademiker i Svenska Dagbladet.
När världen härjas av krig och människor måste lämna sina länder för att söka sin fristad någon annanstans måste Sverige och andra länder i Europa vara beredda att ta emot fler flyktingar. Det är en princip som även gäller akademin. Vår statsminister Stefan Löfven talar ofta och gärna om hur Sverige ska stärkas som kunskapsnation. Nu är det dags att visa att kunskapsnationen inte inskränks av landsgränser och gränskontroller!
Den svenska högskolan ska vara öppen för alla, även de flyktingar som är studenter eller skulle vilja studera. Högre utbildning kan både vara ett sätt att komma till Sverige som är säkrare än många andra och en väg till integration. Väl i Sverige måste akademin göra mer för att ta emot och ta hand om de personer som kommer hit. Det talas ofta om arbete som det enda sättet att integreras i det svenska samhället, men studier och utbildning kan fylla precis samma funktion!
Vidare finns en lång lista med åtgärder som måste sjösättas för att Sverige och den svenska högskolan ska bli öppnare. Bland annat måste kravet på vilken inkomst studenter ska ha för att få uppehållstillstånd minskas. Det bör också bli lättare för utländska akademiker att få sina meriter validerade i Sverige så att de kan få arbeta med jobb som de är kvalificerade för. (Läs gärna mer om Saco:s förslag i denna fråga!) En annan viktig fråga handlar om att se till att studenter och doktorander ska få längre tid på sig att stanna kvar efter att deras utbildning har tagit slut för att försöka hitta ett jobb.
Förslagen är många, men kan sammanfattas mycket enkelt. SFS stämmer in de röster som har höjts för att Sverige ska ge fler människor skydd. Akademin kan och ska vara en möjlighet för fler att få en tryggare tillvaro. Kunskapsnationen Sverige ska inte känna några gränser.