Kvalitet i högskolan – satsningen som regeringen glömde

Regeringens förslag till budget för 2016 innehåller ett startpaket till bostäder för studenter. Sveriges förenade studentkårer (SFS) beklagar dock att regeringen valt att inte skjuta till några nya pengar för att öka kvaliteten i högskolan. 250 miljoner per år räcker inte långt när högskolornas resurser fortsätter att urholkas.  

Startpaket mot studenters bostadsbrist
Trots att studentrörelsen år efter år har slagit larm om att bostadsbristen är en nationell kris har varken den nuvarande eller den tidigare regeringen presenterat några åtgärder att tala om. Vi välkomnar därför investeringsstödet för små, hållbara och billiga hyresrätter som uppgår till 1,9 miljarder 2016. Stödet presenterades redan inför vårbudgeten.

Budgeten för 2016 innehåller också en bonus på 1,85 miljarder som ska effektivisera kommunernas byggprocesser samt en punktinsats på 300 miljoner som öronmärks för studentbostäder. Med tanke på hur utbredd bostadsbristen är räcker 300 miljoner inte långt, särskilt om stödet inte fortsätter de kommande åren. Ändå är insatsen ett kvitto på att regeringen äntligen har tagit studenternas bostadsbrist på allvar.

Tyvärr finns det fortfarande flera underliggande problem som regeringen inte har tagit tag i. Bland annat är det är hög tid att samordna utbildnings- och bostadspolitiken och se till att hyresrätter beskattas på ett rättvist sätt. Först när hyresrätter och bostadsrätter beskattas på samma nivå skulle ett investeringsstöd få full effekt.

Fler får möjlighet till högskolebehörighet
En glad nyhet är att det återigen ska bli möjligt för alla att läsa in både grundläggande och särskild behörighet via Komvux. Det betyder att fler kommer få möjlighet att läsa vidare och välja just de utbildningar som de brinner allra mest för. Satsningen är en del av en reform som ska kosta drygt 537 miljoner kronor per år från 2017.

Redan nästa år byggs regeringens kunskapslyft ut med 2500 nya utbildningsplatser i yrkeshögskolan och 3000 nya folkhögskoleplatser. På sikt räknar regeringen med att yrkeshögskolan kommer att ha 30 000 permanenta platser. Det är ett besked som talar för att yrkeshögskolan går mot att bli mer långsiktig. Dessutom fortsätter regeringen utbyggnaden av högskolan med 2 900 platser, vilket betyder att takten har ökat något sedan vårbudgeten. Målet är att 14 600 nya platser ska ha skapats till 2019. Platserna kommer framförallt att skapas inom lärar-, sjuksköterske- och barnmorskeutbildningarna, men lärosätena ska också ha möjlighet att bygga ut utbildningar som är angelägna utifrån studenternas efterfrågan och arbetsmarknadens behov.

Inga nya satsningar på kvalitet i högskolan
Samtidigt som plats ska beredas för nya studenter saknas ytterligare satsningar på kvalitet, trots att det är väl känt att den högre utbildning redan är underfinansierad. I vårbudgeten avsatte regeringen 125 miljoner för att höja kvaliteten på utbildningar inom humaniora, samhällsvetenskap, juridik, teologi. Det meddelades även att satsningen skulle trappas upp till 250 miljoner under 2016, vilket också sker i budgeten. Problemet är bara att 250 miljoner knappt räcker för att täcka den pågående urholkningen av lärosätenas resurser. Dessutom kommer satsningen inte alla utbildningar till del. Det som den högre utbildningen behöver är en satsning som fördelar pengar på ett mer effektivt sätt och utmanar det nuvarande systemet. En lättnad är att regeringen förtydligar att de medel som har använts inom det kritiserade systemet för kvalitetssäkring kommer att återföras till lärosätena genom regleringsbreven.   

Utlovad höjning av studiebidraget saknas
I januari 2015 höjdes studielånet med 1000 kronor. Det betyder att studenter har mer pengar att röra sig med för stunden, men att deras skuldbörda ökar på sikt. Höjningen gjorde också att fördelningen mellan lån och bidrag blev mer skev. Det verkar som att både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har glömt bort sin tidigare ambition om att det på sikt ska finnas en balans mellan andelen lån och bidrag. Inför valet lovade Miljöpartiet till och med att studiebidraget skulle höjas med 300 kronor. I budgeten för 2016 föreslås nivån förbli oförändrad.

Välkommen satsning på validering
Inom sin satsning för att underlätta etablering av flyktingar och andra invandrare avsätts bland annat resurser till Socialstyrelsen och Universitets- och högskolerådet (UHR) för validering av utländska examina. Det är välkommet att regeringen uppmärksammar att invandrade akademiker har svårt att etablera sig i Sverige. Viktigt är att de föreslagna åtgärderna samordnas och att bedömningarna görs på ett korrekt sätt.  

Fem miljoner till samording av jämställdhetsarbet
Att jämställdhet kommer högt upp på regeringens agenda märks bland annat genom att det nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet får i uppdrag att stödja andra lärosäten i sitt jämställdhetsarbete. Uppdraget handlar specifikt om jämställdhetsintegrering, det vill säga att ett jämställdhetsperspektiv ska integreras i alla processer och beslut. Alla högskolor och universitet är skyldiga att arbeta jämställdhetsintegrerat, men hittills har det saknats en samordning och uppföljning av arbetet. Till sitt förfogande får Göteborgs universitet fem miljoner. Det återstår att se hur långt pengarna räcker när 44 lärosäten ska samordnas.

Förstärkning av forskningen på högskolor och nya universitet
Under den nuvarande forskningspropositionens sista år föreslås anslag om 300 miljoner till forskning och forskarutbildningar. Regeringen föreslår en förändrad fördelningsmodell som särskilt gynnar högskolor och nya universitet. Förhoppningsvis kan förändringen göra det möjligt för fler utbildningar att bli mer forskningsanknutna.