SFS Nyårskrönika

Ett av de mest speciella åren på länge lider nu mot sitt slut. Det är ett år svårt att sammanfatta. Corona har genomsyrat stora delar av året, samtidigt har även mycket annat hänt. Det har varit ett år med både framsteg och bakslag för studentrörelsen och den högre utbildningen. Framförallt har det varit ett år av oväntade utmaningar och nya lösningar. I denna krönika gör vi ett försök att sammanfatta året som gått. 

Även om vi nog är många som är ganska trötta på att prata om coronapandemin vid det här laget är det ändå oundvikligt att börja där. I mars när pandemin slog till så var det ingen som visste om lärosäten skulle behöva stänga ner och att det isåfall skulle innebära att studenter stod utan studiemedel, då det var så CSNs regler såg ut. SFS träffade utbildningsdepartementet som hörsammande studenternas oro och efter det beslutades det att studenter skulle få behålla sitt studiemedel i ett scenario då lärosätet tvingas stänga ner. Då var vi många som drog en lättnadens suck. 

Coronapandemin gjorde även att SFS Fullmäktige i Halmstad fick ställas in och istället anordnas digitalt. På SFSFUM tackades Matilda Strömberg av som ordförande. Simon Edström blev kvar i presidiet men nu som ordförande och med Linn Svärd som Vice bildade de SFS nya presidium. Den snabba omställningen till ett digitalt FUM gjorde att man beslutade att anordna ett extra fullmäktige. Så i oktober gick det första extra-SFSFUM på 47 år av stapeln. 

Resten av våren fortsatte i coronas tecken. Vi såg att oron för sommaren var stor och även om detta tyvärr inte ledde till möjlighet för studiemedel över sommaren så lyftes frågan om en förnyelse av arbetslöshetsförsäkringen och möjighet för A-kassa för studenter upp på agendan. Det är en fråga som vi fortsatte att arbeta med under hösten bl.a tillsammans med TCO. 

Sen kom hösten och många turer kring högskoleprovet. Då SFS syntes mycket i media då vi hellre hade sett att två prov anordnades till våren. Men då beslutet var taget så tog vi nya tag för mycket annat var också på gång under hösten. I september presenterades regeringens budgetproposition. I ett blogginlägg summerade vi alla våra tankar om budgetpropositionen  

Stora höjdpunkten var att anslaget för bidrag till studentkårerna ökade med 25 miljoner. Detta är något SFS kämpat för ända sedan kårobligatoriet togs bort 2010 och även om vi hellre hade sett en större ökning så var det en stor vinst för hela studentrörelsen. Det var ett efterlängtat framsteg och ett stort tack till de budgetförhandlande partierna för att de hörsammat denna viktiga fråga. En annan höjdpunkt från budgeten var att anslaget till Studenthälsan ökade med 25 miljoner. En väldigt glädjande nyhet. Mer arbete krävs dock för studenters hälsa och välmående. Här har vi skrivit debattartiklar och såväl studenthälsan som vikten av förebyggande arbetsmiljöarbete

Under hösten så har hanteringen av Corona fortsatt. Bland annat så har alla ni i SFS medlemskårer bidragit med information om allt från hur man arbetat för att ställa om istället för att ställa in till hur utbildningen påverkats på era lärosäten. Det la bl.a grunden till den presskonferens som Simon Edström pratade på tillsammans med minister för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans. Men var även grunden till den rapport som SFS släppte i slutet av året och som föredrogs för Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel.  Stort tack till alla medlemskårer som har bidragit under året, utan er hade det inte varit möjligt att bedriva detta arbete. 

En annan höjdpunkt för utbildning i Europa kom i november. Då antogs Romkommunikén som bl.a lägger stor vikt vid jämlik tillgång till utbildning, hållbar utveckling, demokrati och jämlikhet. Ett stort framsteg för högre utbildning i Europa. SFS Vice ordförande Linn Svärd deltog i den svenska delegationen då Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning,  representerade Sverige på ministermöte om Bolognaprocessen. 

När vi nu summerar året så finns det de delar vi är glada över att ha fått igenom och frågar som vi fortsätter kämpa vidare med 2021. Men framförallt ser vi tillbaka på ett år som bevisat hur stark studentrörelsen är. Hur alla medlemskårer arbetat tillsammans för att hjälpa varandra, bolla tankar om hur man bäst ställer om, anordnar säkra event och fortsätter bedriva verksamhet även i tider när det är svårt. Nästa år fyller vi 100 år, ett jubileum som kommer bli annorlunda än tänkt men oj vad det ska firas. För studentrörelsen är viktig och vi behövs och det engagemang som finns i rörelsen är starkare än någonsin. 

Så stort tack för all kämparglöd och engagemang som 2020 har visat på, nu gör vi oss redo för 2021.
Gott nytt år önskar 

Linn Svärd
Simon Edström