Pressmeddelande – SFS Bostadsrapport 2019

br2019_bild1

 

Länk till rapporten.

 

Resultatet av årets undersökning är tolv studentstäder med röd markering, tolv med gul och nio med grön markering. Städer med grön markering kan erbjuda nya studenter ett förstahandskontrakt inom en månad från terminsstart, de med gul markering någon gång under höstterminen och de med röd markering kan inte erbjuda ett förstahandskontrakt inom första halvåret.


  Vissa studentkårer berättar om studenter som hoppar av sina drömutbildningar och flyttar hem igen för att bostadssituationen helt enkelt blir omöjlig. Framförallt kommunerna måste ta ett helhetsansvar för bostadssituationen så att studenter kan bo där de studerar, säger Matilda Strömberg, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.


En av två städer vars markering har förändrats sedan förra året är Linköping, som går från gul till röd. Antagningen till universitetet har ökat och ett stort antal studenter har hört av sig till studentorganisationerna, enligt uppgift råder smått panik över bostadssituationen. Samtidigt har Växjö genomgått en förändring i rätt riktning, och markeringen har gått från röd till gul. Förbättringen ligger främst i de stora satsningarna på att bygga nytt, men trots det är situationen alltjämt allvarlig. Inte minst eftersom hyran för de nybyggda studentettorna uppgår till så mycket som 6000 kronor.

 

  Många studenter betalar hög hyra och har egentligen rätt till bostadsbidrag, men det är endast 5% av studenter som tar det. Vi visar i rapporten att reglerna kring bostadsbidrag inte funkar, det är krångligt och informationen är bristfällig, säger Matilda Strömberg, ordförande för Sveriges förenade Studentkårer.


En positiv utveckling som visat sig under samtal med studentkårer och bostadsbolag är en ökad samverkan i bostadsfrågor – exempelvis i Östersund, Falun/Borlänge och Örebro finns plattformar för dialog mellan kommunen, studentkåren och byggbolagen. Det är en grad av samverkan som SFS har förespråkat en längre tid, och kan ge förutsättningar för en positiv utveckling i framtiden.

 

Länk till rapporten.