SFS ordförande Jacob Färnert skriver debattartikel i Aftonbladet om återhämtning för studenter och vikten av ansvarstagande för studenternas arbetsmiljö inom högre utbildning.
Studenter har heller inte lov, semester eller annan längre ledighet. I yngre skolformer finns det sommarlov, jullov, med mera. På arbetsmarknaden har anställda lagstadgad rätt till dygnsvila, veckovila och semester. Ord som knappt har någon innebörd för studenter.
”Julledigheten” går oftast till tentaplugg, för höstterminen slutar i januari. “Sommarlovet” innebär vanligtvis sommarjobb.
Detta vill vi ändra på. Studenter behöver återhämtning precis som andra grupper i samhället. Vi anser därför att flera aktörer bör agera:
Läs hela artikeln på Aftonbladet.se.
- Lärosäten bör ha riktlinjer för studenters återhämtning. Även om utbildningar kan ha olika förutsättningar och behov på ett och samma lärosäte, är det viktigt att det finns övergripande riktlinjer så att alla studenter och lärare vet vad som gäller. Det ska inte vara norm att plugga hela helgen.
- Arbetsmiljöverket bör vägleda utbildningsanordnare i frågor om återhämtning och arbetstid. Eftersom studenter varken omfattas av arbetstidslagen eller föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö är de övergripande kraven väldigt diffusa. Förtydliga hur lärosätena kan ta ansvar och planera för återhämtning i praktiken.
- Regeringen bör ta initiativ till att modernisera studiemedlet och möjliggöra viss ledighet. Det bör vara möjligt att få studiemedel i två veckor över jul- och nyår även om studier inte bedrivs ”aktivt”. Det bör också införas ett särskilt lån för att täcka sommarmånaderna för de studenter som inte kan jobba.