I ett gemensamt utspel i Dagens Industri kräver 30 rektorer förändringar i ägardirektiven till Akademiska hus. Sveriges förenade studentkårer (SFS), Saco studentråd och Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO) instämmer i att bolagets verksamhet har utvecklats i en riktning som inte främjar utbildning och forskning. Ägandeformens negativa konsekvenser håller på att konkurrera ut fördelarna med en professionell fastighetsägare för högskolelokaler.
Svensk högre utbildning och forskning finansieras till övervägande del av offentliga medel, och det är bra. Utbildning och forskning är en angelägenhet för hela samhället. Transparensen i vilka anslag staten ger och förutsättningarna för verksamheten måste vara stor. Direktivet till Akademiska Hus om att gå med vinst undergräver transparensen genom att medel som skulle kunna gå till forskning och utbildning istället går tillbaka till det statliga bolaget.
Lärosätenas villkor är andra än de ser ut att vara eftersom vinstens läggs på hög inom fastighetsbolaget och ibland delas ut till staten. Det är oacceptabelt att överskottet inte återinvesteras i verksamheten. Dessutom är det en ineffektiv användning av lärosätenas medel.
Däremot är de pengar som regeringen nu plockar ut ur Akademiska Hus inte de som skapats genom vinster. Att bolagets fastigheter och byggnader värderas marknadsmässigt har lett till uppskrivningarna av innehavet och därmed den höga soliditet som regeringen nu justerar. Givetvis sticker det i ögonen att så mycket pengar tas ut ur ett bolag med så stark koppling till högskolan. Men det är inte här skon klämmer.
Uppdraget till Akademiska Hus tvingar lärosäten att betala högre lokalkostnader än de skulle behöva, med mindre kvar till lärarlöner och utrustning som följd. Ett sådant uppdrag är att sätta principer om marknadsmässighet före effektivt användande av statens resurser. Därför instämmer vi i rektorernas krav om att ägardirektiven eller ägandeformen måste förändras så att alla eventuella överskott återgår till högskolans verksamhet, som inte är att hyra lokaler utan att utbilda och forska.
Caroline Sundberg, ordförande Sveriges förenade studentkårer, SFS
Kristin Öster, ordförande Saco studentråd
Anna Wallgren, ordförande Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO