Tidigare i veckan gästades bloggen av Rebecca Linderholm som pratade om sina erfarenheter av att vara studentrepresentant. Idag är det Matilda Byströms tur. Hon berättar om sina erfarenheter som studentrepresentant, vad hon önskade hon visste innan och varför studentrepresentanter är så viktiga.
Hej Matilda! vad har du för uppdrag som studentrepresentant?
Jag sitter som studentrepresentant i en referensgrupp för en utredning som regeringen gör om sjuksköterske-och barnmorskeutbildningarna i Sverige. Utredningen ska dels ta fram förslag på hur Sverige ska jobba för att möta krav,om exempelvis tidsomfång, som idag finns på EU-nivå. Den tittar också på hur våra utbildningar, tillsammans med vården, ska möta framtidens kompetensbehov inom Sveriges hälso-och sjukvård.
Under våren har jag även suttit i en liknande gruppering för en utredning som tittar på hur bland annat svenska lärosäten ser på VFU-verksamheten inom våra sjuksköterskeprogram. Mycket spännande saker med andra ord!
Vad har du lärt dig under ditt uppdrag?
Som studentrepresentant lär man sig saker hela tiden! Allt från nya framsteg i det område man verkar inom, till att få insyn i hur olika organisationer fungerar. Jag tror det jag lärt mig absolut mest om under de rätt många studentrepresentantsuppdrag jag haft är hur man arbetar med människor. Något som man ju har nytta av inom alla sammanhang.
Vad är det bästa med att vara studentrepresentant?
Att man verkligen kan påverka. Och inte bara att man har möjligheten utan att man som student sitter på så unika perspektiv i olika frågor, perspektiv som ingen annan från exempelvis akademi eller näringsliv har. Dessa perspektiv kan verkligen göra så stor skillnad i olika processer och beslut och det är häftigt att jag som student kan bidra med det, just för att jag är student.
Hur kan ett typiskt möte se ut?
För tillfället sker det mesta genom digitala forum, likt zoom eller teams. Så är det väl lite överallt just nu. Vi ses i några timmar och ofta är mötena inom dessa typer av uppdrag lite mer som workshops. Vi har några kärnfrågor för varje gång vi träffas. Och sedan vänder vi och vrider på dessa frågor tillsammans. Vi behöver inte alltid vara överens, uppdrag inom utredningar och liknande handlar mer om att samla in olika synvinklar på saker och ting, och det gör det väldigt givande. Det är ett väldigt levande arbetssätt!
Varför behövs studentrepresentanter?
Likt jag nämnde innan sitter vi studenter på helt unika perspektiv. Ofta är det bara studentrepresentant(erna) i rummet som har de perspektiven och jag kan inte betona nog hur viktiga de är! Så många beslut och processer berör oss studenter och påverkar vår tid på våra lärosäten. Självklart måste vi då vara en del av dessa processer och beslut. Annars blir det som att besluten fattas delvis i blindo. Vi är en av de viktigaste aktörerna för att utveckla högre utbildning, och allt som berör det, i rätt riktning.
Något du önskar du visste innan du sökte?
Nu har jag ju varit med som studentrepresentant lite för länge haha. Men jag tror det jag hade velat veta innan mitt allra första uppdrag är att det är otroligt utmanande att vara studentrepresentant, på många sätt. Men det man får ut av det när man tar sig genom utmaningarna är helt fantastiskt.
Jag har växt så mycket som person genom att vara studentrepresentant, och det var jag nog inte beredd på att göra i den graden. Självklart är det omöjligt att veta det innan man tragglat sig igenom ett och annat snår längst vägen, men jag tror att jag hade fått en väldigt häftig drivkraft där i början om jag visste var det skulle ta mig.
Studentrepresentanter finns dels ute på lärosätena men också på nationell nivå. SFS nominerar varje år studentrepresentanter till olika nationella organ. Är du intresserad av att bli studentrepresentant? Alla studentrepresentantsuppdrag publiceras här. Läs tidigare bloggar med studentrepresentanter här.