Tre blir två! Två nya myndigheter inom utbildningsområdet (SOU 2012:1)

Bakgrund
Regeringen vill se en ny organisering av den verksamhet som för närvarande bedrivs vid Högskoleverket (HSV), Verket för högskoleservice (VHS) och Internationella programkontoret för utbildningsområdet (IPK). Syftet är enligt regeringens direktiv att skapa en effektiv och tydlig ansvarsfördelning, där den granskande verksamheten skiljs från den främjande och serviceinriktade verksamheten.
Förslag – en granskningsmyndighet och en servicemyndighet
Enligt utredarens förslag ska delar av den verksamhet som i dag bedrivs vid HSV renodlas i en ny granskningsmyndighet med ansvar för kvalitetssäkring och tillsyn. Granskningsmyndigheten ska också bistå regeringen med analyser och underlag men till skillnad mot idag inte besluta om föreskrifter. Föreskriftsrätten ges i stället till den serviceinriktade verksamheten. Den nya servicemyndigheten ansvarar för verksamhet av tydlig service- och samordningskaraktär och med vissa främjandeuppgifter. Det uppdrag om studieinformation som HSV har idag kommer att försvinna och informationsuppdraget kommer helt att ligga på servicemyndigheten.
 
Utredningen anser vidare att det uppdrag HSV har att motverka diskriminering i högskolan inte ska föras över till någon av de nya myndigheterna.
Den serviceinriktade myndighetens styrelse ska vara partssammansatt med lärosätesrepresentanter samt studentrepresentation. Den granskande myndigheten ska liksom idag vara en enrådighetsmyndighet med insynsråd.
 
SFS medlemskårer har möjlighet att inkomma med remissvar senast onsdagen den 15 februari till [email protected].

Har ni frågor kontakta SFS ordförande Camilla Georgsson, 08 54 57 01 05, [email protected], eller utredare/jurist Frida Lundberg, 08 54 57 01 15.