”Våga ställa krav – få högskolorna att funka” Debatt om tillgänlighet

Insändare i tidningen Vertex, 27/1-12

Få högskolan att funka!

En högskola ska vara tillgänglig för alla. Det borde vara en självklarhet, men kunskapen och arbetet för tillgänglighet är på många håll eftersatt . SFS satsning Så funkar det drar ut på en turné i Sverige för att höja kunskapsnivån om funktionsnedsättningar på studentkårerna. Det är ett steg i rätt riktning, men ett större ansvar måste också läggas på akademin för att få högskolan att fungera för alla.

Fler och fler studenter med funktionsnedsättningar studerar på högskolan. En högskola som är öppen och tillgänglig för alla är en vinst för hela samhället. Tyvärr hänger inte högskolarna alltid med i utvecklingen och onödiga hinder finns överallt på landets lärosäten.  Det finns synliga hinder i form av brist på hörselslingor och dålig skyltning. Det finns också mer osynliga hinder, som ett nedsättande bemötande eller missuppfattningen att kvaliteten i utbildningen sänks när undervisningen anpassas efter allas behov.

Sverige förenade studentkårer jobbar för höjd kvalitet i högskoleutbildning. Vi anser att en grundbult för kvalitet är att högskolan är öppen för alla. Som ett led i detta har vi startat satsningen Så funkar det för att höja kunskapsnivån om funktionsnedsättningar hos studentkårer runt om i Sverige. Genom att göra studentkårer öppna för alla, oavsett funktionalitet, öppnar vi upp för ett tillgängligt studentinflytande och en högskola utan onödiga hinder.

Det räcker dock inte med vår satsning. Tillgängliga miljöer uppstår inte ur intet utan kräver kunskap, ledarskap och resurser.  Alla inom akademin måste på allvar granska sina traditioner och kulturer och vara beredda att satsa på förändring. Varken studenter, doktorander eller anställda ska acceptera en bristande studie- och arbetsmiljö. Våga synliggöra, våga höja rösten, våga ställa krav – få högskolan att funka! 

Så funkar det drivs av SFS tillsammans med Sensus. Satsningen genomförs med stöd av medel ur Allmänna arvsfonden och pågår till och med våren 2014.

Mer information finns på Så funkar det hemsida