SFS ordförande Jacob Färnert skriver på Expressen debatt om behovet av studiemedelsreform, inspirerat av den norska regeringens beslut att höja det norska studiemedlet för studenter med 10 procent.
Det svenska studiemedlets nuvarande nivå är otillräcklig. Studenter kämpar för att täcka sina grundläggande kostnader. Var femte student lägger mer än 6 000 kronor på boendekostnader i månaden, vilket är ungefär hälften av studiemedlet.
40 procent av alla studenter jobbar extra för att täcka sina utgifter. Den här företeelsen brukar förskönas av flera läger i politiken, men det rimmar dåligt med ambitionen om kunskapsnationen. Bland de studenter som arbetar 10-19 timmar i veckan upplever närmare 40 procent att arbetet påverkar studierna negativt och ynka 15 procent tycker det påverkar studierna positivt.
Det finns alltså ett tydligt samband mellan studenternas ekonomiska situation och deras kunskapsresultat.
Utifrån ett samhällsperspektiv är därför en höjning av studiemedlet en investering i vårt lands framtid. Det är värt att tänka på att dagens studenter är morgondagens ledare, innovatörer, och samhällsbyggare.
I Norge har regeringen insett detta. De ser höjningen av studiemedlet som en vital del i att säkerställa att studenter kan ägna sig åt sina studier utan den ständiga oron för ekonomisk överlevnad. Varför skulle vi i Sverige ligga efter i denna kritiska fråga?
Läs hela debattartikeln på expressen.se.