Den här debattartikeln publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda.
I den stora kongresshallen i Örebro samlas i helgen landets miljöpartister för Miljöpartiets kongress. Agendan överskuggas av valet av språkrör, där politiska kommentatorer bedömer att det finns en splittring mellan vad partiet ska fokusera på framöver, där ena halvan föredrar breddning av partiet för att nå längre, medan den andra förordnar ett tydligt och genomsyrande klimatfokus. Oavsett vilken väg Miljöpartiet väljer att gå kommer politiken att behöva högre utbildning och forskning.
Dagens samhällsutmaningar som miljö- och klimatkris, otillräckligt totalförsvar, bristande integration och ökad gängkriminalitet kräver tvär- och mångvetenskap för bättre förståelse och kunskap kring vad som verkligen kan förändra beteenden och vända samhällsutvecklingen. På Örebro universitet och andra lärosäten utbildas framtidens studenter. Efter sin utbildningstid kommer studenterna att bidra till en kunskapsbaserad samhällsutveckling på demokratisk, jämställd och hållbar grund.
Däremot finns det ett flertal hinder för att universitet och högskolor i Sverige ska bidra på bästa sätt till en hållbar samhällsutveckling. Vi ser ett stort behov av att politiken tar tag i följande frågor.
- Översyn av finansieringssystemet för högre utbildning
Sedan 1993 har Sverige ett finansieringssystem för högre utbildning som fäller krokben för universitet och högskolor. Enligt undersökningar har kostnaderna för högre utbildning nästan fördubblats sedan 1993, men finansieringen har inte hängt med i samma utsträckning. Anslagen skulle behöva öka mellan 30 och 50 procent för att nå de nivåer som rådde på 90-talet.
Konsekvenserna blir att svenska studenter får minst lärarledd av alla studenter i Europa, att antalet studenter per lärare växer, att lärosätena tvingar skära ner på utbildningslokaler och att lärarna får mindre tid för förberedelse och utveckling av undervisningen. Högskolesektorn har länge varnat för den här utvecklingen, men utan gensvar från politiken. Det är glädjande att regeringen i samband med sin satsning på ingenjörsutbildningar äntligen har erkänt verklighetsbilden som vi vittnar om, och lyfter fram behovet av att stärka resurserna, men vi ser ett fortsatt behov av att göra i flera delar än teknik och naturvetenskap.
- Satsa på fri forskning
Forskningen är avgörande om vi ska klara framtida samhällsutmaningar, oavsett vilka uttryck de tar. Just nu befinner vi oss i en situation med hög andel av de statliga forskningsmedlen går via konkurrensutsättning hos de statliga forskningsfinansiärerna, samtidigt som andelen basanslag som betalas direkt till lärosätena sjunker. Vi anser att det finns stor risk att denna typ av medelsfördelning kan leda till lägre grad av risktagande, det vill säga färre forskningsprojekt som utmanar gängse uppfattningar. På sikt riskerar detta att underminera möjligheterna för banbrytande och nytänkande inom forskningen.
Det statliga basanslaget är grunden och förutsättningen för den fria forskningen. Detta kräver en hög andel statligt basanslag som är på en stabil nivå över tid, i kombination med hög grad av frihet för lärosätena att använda dessa medel.
- Stärk Sveriges attraktionskraft
Dagens migrationslagstiftning står i direkt målkonflikt med ambitionen om ökad internationalisering och måste därför utformas så att den stärker Sveriges attraktionskraft för högkvalificerad arbetskraft och möjligheten för internationella forskare att stanna i Sverige. Vi ser också ett särskilt behov av att Sverige behöver bli mer attraktivt som land för att locka unga forskare och personer med forskarutbildning.
I ett omvärldsläge med krig, klimatkris, allvarlig kriminalitet, bubblande pandemier och oroväckande ekonomisk utveckling behöver samhället en god grund som tar avstamp i vetenskapliga tillvägagångssätt. Vi som är representanter för akademin och studenterna är redo att ta vårt ansvar i att bidra till en hållbar utveckling. För att helheten ska lyckas måste politiken också ta sitt ansvar. Även Miljöpartiet behöver öka fokus på forskning och högre utbildning, oavsett vilka andra vägval partiet gör för framtiden.
Anna Olsenius, ordförande Örebro studentkår
Jacob Färnert, ordförande Sveriges förenade studentkårer