ESU BM 85 i Tallinn

SFS internationella kommitté Komit deltog i slutet av november i European Student Union’s 85:e board meeting (BM), denna gång i Estlands huvudstad Tallinn. BM är ESU:s motsvarade fullmäktige och hålls en gång per termin. På hösten har halva verksamhetsåret gått för organisationen. Från SFS bestod delegationen av Emma Svensson och Andreé Lindahl. Tillsammans med politisk sekreterare Amanda Beckman förbereddes arbetet inför mötet. 

Under ett BM tas beslut om allt som rör ESU; både politiska och organisatoriska frågor. Den enda skillnaden mellan ett BM på hösten mot BM på våren, är att verksamhetsplanen endast lyfts på vårens möte eftersom detta är vid verksamhetsårets slut. 

Gruppbild på representanter från de nationella studentorganisationerna i Europa

En viktig dimension av ett BM är även att nätverka och diskutera med representanter från samtliga europeiska studentorganisationer. De första dagarna bestod av seminarier där vi fick en inblick i det estniska utbildningssystemet och hur det är att studera i Estland. Estniska ministrar och representanter från estniskautbildningsdepartementet närvarade. Utöver det närvarade våra internationella kollegor från belarusiska och ukrainska studentorganisationer i panelsamtal om hur engagemang i studentrörelsen under extraordinära förutsättningar. Den belarusiska studentorganisationen BSA berättade om deras situation där deras arbete och aktivism ses som ett hot mot den belarusiska staten, och den ukrainska studentorganisationen UAS berättade om att vara verksamma i ett krisdrabbat land och hur det påverkar högre utbildning i stort. Situationen för studenter i exil till följd av krig eller politisk förföljelse lyftes även fram. 

Under BM behandlades fyra huvudsakliga dokument som berörde artificiell intelligens, Equity, Diversity and Inclusion (EDI), Social Dimension (SD) och Gender-based Violence in the Academy (GBV). SFS hade flera yrkanden varav flertalet bifölls. Ett för SFS viktigt yrkande handlade om studenters merkostnader som vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inte ska bekostas av den enskilda studenten. Tillsammans med det nordisk-baltiska samarbetet inom ESU där SFS ingår, Nordiskt Ordförandemöte (NOM), fick vi genomslag för förslag gällande organisationens budget.

En fortsatt viktig och prioriterad fråga för SFS är arbetsmiljön i ESU. SFS tog upp diskussionen om detta under strategin för Equity, diversity and inclusivity där det debatterades och diskuterades mycket. Motionen handlade om möjligheten att prioritera politiska fokusfrågor för att skapa en bättre arbetsmiljö för de förtroendevalda och för att fokusera på utvalda politiska fokusfrågor för bättre genomslag. Tyvärr föll motionen på marginalen. SFS kommer fortsätta att driva frågan för att ESU ska vara en hållbar och tillgänglig organisation där engagerade och förtroendevalda ska kunna arbeta under bra förhållanden, som även ger goda resultat.

En stor framgång för SFS delegation var att ESU enhälligt antog den resolution som SFS skickat in för att fördöma den svenska regeringens attack mot studentrörelsen i form av de sänkningar av anslagen som aviserade i årets höstbudget. Det innebär att ESU enhälligt sluter upp bakom SFS i  kritiken mot den svenska regeringens kommande sänkning av anslaget till studentrörelsen. Resolutionen går att läsa här.

Utöver formella debatter och beslut är ett BM fyllt med informella och sociala delar. Under dessa knyter vi band och kommer närmre andra nationella studentorganisationer. Genom dessa band ökar vi kunskapen och förståelsen för studenters situation över hela Europa.