70 procent av studenter betalar mer än 4.000 kronor i hyra, visar en ny undersökning som Novus har gjort på uppdrag av Sveriges förenade studentkårer (SFS).
Det är över 30 procent av studiemedlet, vilket är gränsen för vad som anses vara en rimlig hyra för en enskild student enligt SFS. Var fjärde student lägger mer än 6.000 kronor i månaden på sitt boende.
—Det blir inte mycket pengar kvar när hyran är betald, säger Jacob Färnert, ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS). Bostadsbristen och höga hyror är ett av de största hindren för att påbörja högskoleutbildning.
En typisk student lägger 34 % av sin inkomst på boendekostnader. Det kan jämföras med övriga befolkningen som lägger ungefär 20 % av sin inkomst på boendet.
—Studenter har oproportionerligt höga boendekostnader, säger Jacob Färnert. Vi anser att det behövs ett bättre bostadsbidrag som är anpassat efter studenternas situation.
59 procent av studenterna uppger att deras ekonomiska situation var bra eller mycket bra i februari 2024. Det är en minskning med 7 punkter jämfört med hösten 2020 då motsvarande siffra var 66 procent.
—Det är glädjande att de flesta studenter upplever att den ekonomiska situationen är god, men det är oroväckande att trenden lutar negativt, säger Jacob Färnert. Hösten 2020 när vi senast gjorde undersökningen var många oroliga på grund av pandemin och det var svårt att hitta extrajobb. Vi hade hoppats att det skulle vara bättre nu.
16 procent av studenterna upplever att den ekonomiska situationen är dålig eller mycket dålig. Motsvarande siffra hos övriga befolkningen är 10 procent.
Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Sveriges förenade studentkårer. Undersökningen genomfördes 1-8 mars och innehåller frågor om den ekonomiska situationen i februari. Totalt har 447 studenter på högskola/universitet och en jämförelsegrupp med 1033 individer från allmänheten intervjuats.
Varje år görs en automatisk uppräkning av studiemedlet. Undersökningen är gjord efter att uppräkningen har slagit igenom.
Om SFS:
SFS är en sammanslutning av studentkårer vid Sveriges universitet och högskolor. SFS har ett sextiotal medlemskårer vilka tillsammans representerar ungefär 390 000 studenter och doktorander.
SFS har till uppgift att företräda medlemmarnas och studenternas intressen. SFS representerar studenter med olika förutsättningar och från olika utbildningar, därför har SFS en unik möjlighet att tala för studentgruppen i sin helhet. Det gör att SFS betraktas som en viktig samtalspartner till beslutsfattarna som bestämmer över frågor som rör högre utbildning och studenter, till exempel riksdag och regering.