SFS Bostadsrapport 2021 – Bättre läge att få studentbostad för andra året i rad
Fyra högskoleorter får en förbättrad markering i årets bostadsrapport. Förra årets minskade tryck på studentbostäder verkar hålla i sig, även om allt fler studenter återgår till campusundervisning. Ett antal orter har fått fart på byggtakten, men mycket tyder på att den övergripande positiva utvecklingen är delvis tillfällig.
Sveriges förenade studentkårer, SFS, släpper årligen sin bostadsrapport där bostadssituationen för studenter på 33 studieorter kartläggs. Städerna får en färgmarkering beroende på hur snabbt studenterna kan erbjudas tryggt boende.
I år är 6 orter rödmarkerade, 9 gulmarkerade och 18 grönmarkerade. Borås, Eskilstuna och Kristianstad har gått från gul till grön markering, medan Uppsala har gått från röd till gul. Ingen ort har fått en en försämrad markering.
Antalet gröna orter har dubblerats på två år. Flera av de nya gröna orterna har ett minskat tryck på bostadsmarknaden på grund av distansundervisning, samt att antalet internationella studenter har minskat. Men på flera håll har också byggandet tilltagit.
Ändå är det bara en femtedel av studenterna som bor i en grönmarkerad stad. Större studentstäder som Stockholm, Göteborg och Lund har en särskilt allvarlig bostadsbrist.
– Det är glädjande att flera studieorter har lyckats nå framsteg, även om bostadsbristen fortfarande är utbredd. Mycket tyder på att coronaeffekten kommer avta till nästa år. Antalet studerande redan är på rekordhöga nivåer och fler är på väg att återvända för campusundervisning, säger Oskar M Wiik, vice ordförande för SFS.
Samtidigt larmar flera studentkårer att boendekostnaderna har skenat iväg, framförallt för nyproducerade bostäder. En tredjedel av studenterna har en hyra på över 5000 kronor, vilket är nästan hälften av studiemedlet.
– Det är oroväckande att allt fler studentkårer larmar om skenande boendekostnader. Om inte hyran är anpassad till studenternas ekonomi spelar det ingen roll hur mycket vi bygger. Bostadsbidraget behöver göras om så att studenterna lättare kan ta del av det, men vi behöver också sänka byggnadskostnader genom investeringsstöd och ändrade byggregler, säger Linn Svärd, SFS ordförande.
Om rapporten
I rapporten finns en beskrivning av boendesituationen på varje studieort. En studieort får en grön markering om den kan erbjuda studenter tryggt boende inom en månad, gul markering om den kan erbjuda tryggt boende under höstterminen, och röd markering om den inte kan erbjuda boende under höstterminen. Längst bak i rapporten finns en sammanställning av resultaten historiskt, samt en sammanställning av hur studenterna är utspridda på olika orter.
Sveriges förenade studentkårer, SFS, är en sammanslutning av studentkårer vid Sveriges universitet och högskolor. SFS har ett femtiotal medlemskårer vilka tillsammans representerar ungefär 350 000 studenter och doktorander.
Rapportsläpp
Under måndagen arrangerade vi ett rapportsläpp där vi gick igenom resultaten i bostadsrapporten, och fick höra från några av kårerna som har varit med. Du kan titta på samtalet i klippet nedan.