SFS internationella kommittée Komit deltog 1-8 maj på European Students’ Union (ESU) Board Meeting. ESU är den europeiska paraplyorganisation som samlar de nationella kårsammanslutningarna. Board Meeting (BM) är dess högsta beslutande organ, motsvarande fullmäktige, som hålls en gång per termin.
Värdskapet för BM roterar mellan ESU:s medlemsorganisationer. Denna gång hade turen kommit till den Georgiska studentorganisationen GSOA att stå värd i Tbilisi, Georgien. Georgien har sedan 2008 haft 20 procent av sin yta ockuperat av Ryssland. I kombination med den geografiska närheten till Ukraina var solidariteten med Ukraina och Georgien mycket närvarande under vårt besök.
Den svenska delegationen från SFS bestod av Amanda Beckman, Emma Svensson och Erik Diaz Milla. SFS ordförande Linn Svärd deltog även i förberedelsearbetet.
Under BM debatterades och beslutades frågor som rör samtliga delar av ESU:s verksamhet: Verksamhetsplan, budget, policies och resolutioner. Medlemmarna valde även ett nytt presidium och styrelse för verksamhetsåret 23/24.
Till ordförande för ESU valdes Horia Onita, ANOSR (Rumänien). Till vice ordförande valdes Iris Kimizoglu, fsz (Tyskland) och Tanguy Guibert, FAGE (Frankrike).
Till styrelsen för ESU valdes:
Ana Gvritishvili, GSOA (Georgien)
Andrej Pirjevec, SOS (Slovenien)
Arno Schrooyen, FEF (Belgien)
Ida Flemmich, SAMOK (Finland)
Joanna Maruszczak, PSRP (Polen)
Tamara Ciobanu, ANOSR (Rumänien)
Tór Marni Weihe, MFS (Färaöarna)
I styrelsen ingår två ledamöter, Ida Flemmich och Tór Marni Weihe, vilka kommer från det nordiskt-baltiska samarbetsnätverket inom ESU, Nordiskt Ordförandemøte (NOM). Det bör dock noteras att valda representanter för ESU förväntas företräda organisationen som helhet, och inte sina tidigare nationella organisationer.
SFS fick igenom flera av våra yrkanden. Flera av yrkandena på policydokumentet Statement on Education for Sustainable Development bifölls, bland annat för ett tydligare studentperspektiv. Även yrkanden på Statement on the future of the Bologna Process bifölls. Där betonade vi bland annat vikten av att utesluta de länder som grundligen inte följer Bolognaprocessen.
En viktig fråga för SFS är och brukar vara skapandet av en hållbar arbetsmiljö för ESU. Denna frågan debatterades mycket på BM och SFS lade fram flera motioner om detta till verksamhetsplanen. Tyvärr gick många inte igenom. SFS kommer dock fortsätta att driva på för att ESU ska vara en socialt hållbar och tillgänglig organisation där dess förtroendevalda kan arbeta under bra förhållanden.
SFS fick även igenom en resolution om politisk inblandning på svenska lärosäten. Resolutionen innebär att ESU markerar mot beslutet av den svenska regeringen om förkortade mandatperioder för ledamöter i universitetsstyrelser. Resolutionen röstades enhälligt igenom.
Utöver besluten, är även de mer informella och sociala delarna av BM viktiga. Där knyter vi banden till andra nationella studentorganisationer och öka kunskapen och förståelsen för studenters situation i medlemsorganisationernas länder.
Om ni har frågor om kommitténs arbete kan ni kontakta Linn Svärd eller [email protected].