Sommaren står fortfarande i blom men på SFS kansli börjar vi komma igång efter ledigheten. Ledighet är ett privilegium få studenter har möjlighet till. För de flesta tar sommarjobbet vid när terminen tar slut i juni. Men liksom alla andra har ju studenter behov av återhämtning – hoppas att ni har fått det!
Antagningsbesked inför hösten
I juli kom både ett första och andra antagningsbeskedet, något som både jag och Linn har kommenterat i media. Den stora ökning av antalet sökande till landets högskoleutbildningar som skedde under pandemin, har nu gått tillbaka till nivåer före pandemin. Ändå är det 257 000 antagna till höstens utbildningar.
Höjt studiemedel inför 2023… eller?
En stor nyhet för studenter är att studiemedlet för 2023 kommer att höjas till följd av inflationen. Det sker nu eftersom prisbasbeloppet, som bl. a. studiemedel och pensioner inflationsregleras mot, höjs till följd av årets höga inflation. Konkret innebär det ungefär 1000 kr mer per månad för en student som tar ut hela studiemedlet. Höjningen inför nästa år ser vi är ett tecken på att systemet fungerar, men höjningen ska inte misstas för en reell ökning av studiemedlet. Det vill säga, att studenternas faktiska köpkraft ökar.
Mycket talar nämligen för att studenters köpkraft går i motsatt riktning. Konjukturinstitutets prognostiserar fortsatt ökande inflation under hösten. Risken är därmed stor att höstens inflation hinner äta upp den höjning av studiemedlet som sker vid årsskiftet. Även riksbankens höjda styrränta slår delvis mot studenter, då stigande bolåneräntor driver upp hyrorna på andrahandslägenheter. Det är grundläggande att storleken på din eller din familjs plånbok inte ska avgöra dina möjligheter att plugga vidare.
Ett sätt att faktiskt underlätta ekonomiskt för studenter skulle vara att höja studiemedlets andel av prisbasbeloppet. Det har redan skett vid fyra tillfällen sedan dagens system infördes år 2001. Att inte göra det nu, när vi står i den högsta inflationen på 40 år, vore klandervärt. I svåra ekonomiska tider måste de med minst ekonomiska marginaler prioriteras.
Valrörelsen drar igång
Vi går mot valrörelsetider och det märks inte minst på de förslag som partierna närmast dagligen går ut med. Socialdemokraterna meddelade under sommaren vallöftet om gratis kollektivtrafik under sommaren för landets unga och studenter. Visst är det ett välkommet förslag, eftersom det ekonomiskt skulle underlätta för studenter i en ekonomiskt kärv tid. Men bara under sommarmånaderna, och som tidigast nästa sommar. Det är inget som som hjälper studenterna här och nu.
Vi ser dock fram emot en spännande politisk höst. Ni har väl inte glömt att kolla in SFS valkompass?
Närmast i tid ligger SFS årliga bostadsrapport, som granskar studenters bostadssituation inför terminsstart. Håll utkik efter den!