En av de prioriterade frågorna för SFS är att verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ska vara kostnadsfri. VFU utgör för många utbildningsprogram en stor del av studietiden och är grundläggande för flera professionsutbildningars möjlighet till legitimation. Verksamheterna där studenter gör sin VFU kan dock inte alltid ta emot den volym som programmen efterfrågar på respektive studieort. Det leder till att studenter kan behöva dags- eller veckopendla till sin VFU-plats, vilket ger både extra resekostnader samt ibland extra boendekostnader för studenten.
Det här inlägget är skrivet av läkarstudenten Tilda Jalakas, ledamot i SFS kvalitetskommitté, som tycker det är dags att frågan om merkostnader under VFU inkluderas i regeringens satsningar på kompetensförsörjning i sjukvården.
Den 25 januari skickade regeringen ut ett pressmeddelande om en satsning på sjuksköterskeutbildningen i Sverige som innefattade 50 miljoner kronor till Sveriges högskolor och universitet. Som mest tilldelades ett lärosäte 2 700 000 kronor. Medlen ska användas för att utöka utbudet av VFU-platser för att åtgärda den vårdplatsbrist som råder inom svensk sjukvård.
Samtidigt vittnar vårdstudenter om höga kostnader som den obligatoriska VFU:n medför, både för resor och dubbelt boende. Enskilda studenter vid Linköpings universitet uppger exempelvis att en VFU-placering har kostat dem över 12 000 kronor, mer än det dåvarande studiemedlet från CSN.
Bristen på vårdplatser kan enbart åtgärdas genom att fler studenter tar sig igenom sjuksköterskeutbildningen och sedan bestämmer sig för att stanna kvar inom yrkeskåren. Det får inte bli så att kostnader för VFU gör att personer väljer att avstå från att söka sig till vårdutbildningar.
Jag vill därför uppmana alla lärosäten som nu fått utökade statliga medel för genomförande av VFU:n att ta vara på tillfället att stödja vårdstudenters möjlighet att slutföra sin utbildning. Fördela ut medlen som rese- och bostadsbidrag till de studenter som tvingas genomföra obligatoriska moment utanför studieorten. Våga ta möjligheten att stå på era studenters sida och gör något åt problemen som utlokaliserade VFU-platser medför för enskilda studenter.
En kvalitativ sjukvård skapas inte genom kvantitativ uppskalning utan genom kvalitativa vårdutbildningar med intresserade och nyfikna studenter.
Tidigare har SFS släppt rapporten Ingen student ska betala för sin examen – En studie av kostnader och villkor för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) där vi har undersökt i vilken utsträckning studenter behöver göra egna utlägg för resor och/eller dubbelt boende i samband med VFU. Under våren 2023 kommer vi att presentera förslag på nationella riktlinjer för lärosätena, där det framgår att studenternas kostnader för VFU ska täckas.